Sanie prstov u 4 mesačnej dcérky

Marta    19.06.2021, 12:29

Dobrý deň, mam otázku ktorá sa síce okrajovo ale predsa len dotyka dojčenia. Mam 4 mesačnú dcerku, je plne dojčená, cumlik ani fľašu nepoužívame, priberá pekne, je to spokojné babatko, Ma však jeden zlozvyk a to je to, ze si začala sat prsty na ručičke, konkrétne 2.a 3. prštek. Začalo to nenápadne, no teraz to už robi veľmi často, prakticky vždy keď nespi a nepapá. Skúšala som jej dat do rúčky hračky, hryzadlá, no všetko o par minut pustí a znovu si saje prsty. Skúšala som aj cumlik, no ten vypluva. Bojím sa, ze si tým zdeformuje podnebie a zhryz. Mam jej namiesto prstekov ponukat ďalej radšej cumlik? Tam sa však zasa bojím, ze sa jej moze pokaziť prisatie na prsník. Rada by som bezproblémovo dojčila naďalej, tak ako doteraz. Ďakujem za názor.

Milá Marta,

bábätká si niekedy v období okolo 3. mesiaca začnú sať pästičku, pretože toto obdobie v živote bábätka je sprevádzané objavením ručičiek, a nemusí na tom byť nič neobvyklé. Vo vašej situácii je potrebné odlíšiť, či ide ešte stále o normálne správanie, alebo je možné, že si bábätko takto nahrádza satie, ktoré by potrebovalo zažívať na prsníku a neostane dostatočne dlho na prsníku. Táto situácia má v takom prípade riešenie spočívajúce v zlepšení dojčenia. To, že si dieťa saje pätičku alebo prsty nie je dôvod na dávanie cumlíka. Ani cumlík, ani palec nie sú ideálne z hľadiska rozvoja čeľuste a správneho vývoja ústnej dutiny. Žiaden cumlík nie je „ortodontický“. Správny rozvoj čeľuste, podnebia a správny vývoj ústnej dutiny zabezpečuje dojčenie.

Namiesto ponúknutia cumlíka je potrebné urobiť nasledovné:

1) Zistiť, či sa bábätko dostatočne dojčí (pretože niektoré bábätká toto robia, keď sa z rozličných príčin zníži tok mlieka v dôsledku zníženej tvorby mlieka). Satie pästičky či prstov môže byť prvou známkou toho, že sa tvorba mlieka znížila a bábätko si menší tok mlieka kompenzuje satím mimo prsníka. S týmto vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

2) Niekedy si bábätká sajú prsty alebo pästičku ako náhradu za to, že nemajú možnosť byť dostatočne dlho na prsníku. V takom prípade je dobré bábätku ponúknuť prsník a zabrániť tak satiu pästičky či prstov. Môžete bábätko nosiť v nejakom nosiči a ak bude potrebovať sať, ponúknite mu prsník.

V prípade, že príčinou toho, že si bábätko saje ručičku alebo palec, je to, že sa matke znížila tvorba mlieka, väčšinou je možné pozorovať pri dojčení, že bábätká chvíľu na prsníku pijú, a keď sa tok mlieka spomalí, tak namiesto ďalšieho pitia si sajú pästičku. Ak satie pästičky nahrádza pitie na prsníku, tak je potrebné podniknúť kroky na nápravu danej situácie, ktorá má niekedy tendenciu sa zhoršovať. Neplatí pravidlo, že „keby bolo bábätko hladné, tak by sa prisalo a pilo“. Satím pästičky si totiž môže nahrádzať satie na prsníku a nemusí to znamenať, že je dostatočne napapané. Táto skutočnosť sa potom neskôr môže prejaviť nižším váhovým prírastkom napríklad v priebehu nasledujúceho mesiaca. Cmúľanie palčeka je v takom prípade súčasťou správania bábätka pri štrajku - dieťatko sa upokojuje satím palčeka miesto toho, aby sa prisalo na prsník. Kľúčom k riešeniu tejto situácie je zvýšiť tvorbu mlieka a medzičasom postupovať podľa tohto dokumentu. Tieto situácie si vyžadujú veľa času a trpezlivosti a zvyčajne trvá dlho, kým sa to trošku zlepší, pričom otázka zvýšenia tvorby mlieka je kľúčom k riešeniu.

Z hľadiska dlhodobého dojčenia, vývoja ústnej dutiny ako aj samotného palčeka (niekedy pri veľmi dlhodobom saní sa deformuje aj samotný palček či necht na ňom) by stálo za zváženie, aby sa dieťatko naučilo využívať na satie prsník. Ak už je na satie niečoho iného zvyknuté, toto môže byť ťažké. Treba skúsiť vystihovať tie správne okamihy, keď sa to bude dať, ale zároveň sa snažiť citlivo predísť tomu, aby sa dieťa hnevalo či plakalo. Skôr sa mu snažiť ukázať, že je príjemné byť na prsníku. Pomôcť by mohlo napríklad časté nosenie, fyzický kontakt, spoločné spanie a snaha zameniť palček za prsník, keď už dieťatko skoro zaspalo. Spočiatku to nie je jednoduché, ale táto zmena je možná a dôležitá pre budúcnosť. Oplatí sa to riešiť, pretože potreba dieťatka sať trvá pomerne dlho - a ak si ju dieťatko už v prvých mesiacoch uspokojuje na palčeku, nemusí byť jednoduché dosiahnuť, aby si ho dieťatko nesalo aj neskôr, keď už bude mať 3 či 4 roky, pretože obzvlášť zaspávanie na ňom je mu príjemné podobné ako zaspávanie na prsníku. Avšak z dlhodobého hľadiska je rozdiel medzi zaspávaním na prsníku a na palčeku - satie prsníka totiž podporuje správny vývoj čeľuste, ústnej dutiny a zubov, čo sa o cmúľaní palčeka nedá povedať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Sanie prstov u 4 mesačnej dcérky