Znovurozkojeni dvojcatek po 1 roce

Michala K.    02.07.2021, 23:43

Dobry den, mam 4 letou dcerku, kterou jsem kojila do 2 let. Pote se mi narodila dvojcatka kluci akutnim Cisarem a to ve 38tt. V porodnici jsem se ihned rozkojila, jeden vypil 70ml, ale druhy se spatne prisaval a vypil malo, nicmene byl dokrmovan mym odsatym MM. Doma jsem je kojila v tandemu, bohuzel jeden se vzdy prepil a blinkal a druhy vypil za stejnou dobu minimum. Byla jsem nucena je vazit a pote toho jednoho dokrmovat. Cca kolem 3 m zacal bojkot v kojeni, kroutili se a ja pod tlakem okoli podlehla a od ukoncensho 4m jsme presli na UM..dnes jd klukum uz rok a me je stale lito, ze jsem je prestala tak brzo kojit a vazne premyslim.o tom, ze bych se rada pokusila rozkojit. Kdyz si zmacknu bradavku, objevi se kapicka mleka..Pres den uz maji sice prikrmy, ale pred spanim po obede a vecer a v noci jim stale davam UM z lahve. Myslite si, ze je mozne se jeste rozkojit? Koupila jsem si Piskavici a Recke seno v kapslich a uzivam je dle navodu na obale. Trikrat denne se snazim stimulovat bradavky elektrickou odsavackou, bohuzel ta nevytahne ani kapku. Nicmene pri zmacknuti bradavky se kapicka objevi. Zkousim i prikladat k prsu, ale akorat me vzdy do bradavky kousnou, protoze uz maji zoubky..Prosim o radu, zda to ma jeste cenu a na koho se pripadne obratit, jak postupovat dal...dekuji Michala

Milá Michalo,

určite je  možné, že sa to ešte môže podariť a poznáme ženy, ktoré začali znova dojčiť svoje deti po tom, čo už sa mnoho mesiacov nedojčili. Toto dieťatko sa napr. začalo dojčiť v 2. rokoch po tom, čo už sa celé mesiace nedojčilo:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=411042938968541&set=a.411041608968674.92040.123305271075644&type=3&theater

Určite tomu dajte šancu, vaše deti tak môžu byť dojčené mnoho mnoho ďalších mesiacov a to je pre ne veľmi dôležité. To, ako sa to udeje, je veľmi individuálne, v tomto veku nie je nejaká jednoznačná spoľahlivá metóda, ako docieliť prisatie, ale skúste využiť tieto veci:

- prítomnosť iného dojčeného dieťaťa ako príklad

- trpezlivosť a humor

- čas, keď sa dieťatko zobúdza, zaspáva, spí veľmi ľahkým spánkom

- čas, keď má dobrú náladu a ochotu skúšať

- rozprávanie rozprávok, ukazovanie dojčiacich sa zvieratiek, detí, bábätiek

- dojčenie ponúkajte, ale nevnucujte

- využite neobvyklé situácie ako napríklad spoločné kúpanie

- prestaňte používať fľašku, ak sa to dá, toto môže tiež pomôcť prisatiu

- nevzdávajte to po prvých pár razoch, chce to veľa času

- skúste začať navštevovať podpornú skupinu dojčiacich matiek vo vašom meste, kde bude mať vaše dieťatko možnosť vidieť staršie dojčené deti a možno sa inšpiruje

- využite poznanie svojho dieťatka na to, čo by mu mohlo najviac pomôcť na to, aby sa prisalo

Určite je možné, ak by ste mali na to chuť, aby ste si mlieko odstriekavali a deťom ho dávali v poháriku, ak by chceli. Má zmysel urobiť kroky pre to, aby sa deťom toto mlieko nemuselo podávať fľašou, čo by pomohlo návratu k dojčeniu. Ale aj podávanie materského mlieka samo o sebe by malo veľkú cenu. Okrem toho má zmysel stráviť čas uvedeným krokmi na to, aby sa deti prisali. Ak by ste mali záujem o zvýšenie tvorby mlieka, bolo by dobré sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne na mieru ušité rady:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Je pravdepodobné, že bylinky, ktoré užívate, by bolo potrebné užívať vo vyššom dávkovaní, dávkovanie na obale sa netýka situácie, kedy sa bylinkami zvyšuje tvorba mlieka.

Veľmi vám držíme palce!



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Znovurozkojeni dvojcatek po 1 roce