Vodicka pre 2,5 mesačné bábo

Klára    12.07.2021, 14:06

Dobrý deň, mám 2,5 mesačnú dcérku, ktorá je výlučne dojčená. Viem, že viacerí odborníci hovoria, že dojčené bábätko nepotrebuje iné tekutiny. Napriek tomu nám pediater aj doktorka v nemocnici kázali podávať dcérke dojčenskú vodu na doplnenie tekutín. Vodičku jej dávam cez lyžičku, ona mi ju však vypluva a vypije jej veľmi málo. Je možné vodičku dávať aj z fľašky? Nemôže potom nastať problém pri dojčení? Papá pekne, vie sa prisať a dobre prosperuje. Ďakujem

Milá Klára,

odporúčame vám vrátiť sa k výlučnému dojčeniu. Dobre dojčené a dobre priberajúce bábätko počas prvých 6 mesiacov výlučného dojčenia nepotrebuje žiadne iné tekutiny okrem materského mlieka. A to ani v prípade, že počas tohto obdobia nastane obdobie horúčav. Dojčenie dostatočne dopĺňa potrebu tekutín, a to aj v horúcom lete.
Materské mlieko je pre výlučne dojčené dieťatko vhodnejšie ako voda, pretože zároveň obsahuje množstvo ďalších látok (vitamíny, minerálne látky, rastové faktory imunitné látky, protilátky a stovky ďalších) a práve tie správne cukry, ktoré podporujú zdravie a rozvoj celého organizmu. Nie je správne dieťatko o tieto látky ochudobniť, a to aj preto, že:

  1. materské mlieko bez ohľadu na teploty vonku má byť jedinou potravinou, ktorú výlučne dojčené dieťa dostáva,
  2. pre výlučné dojčenie bez pridania iných tekutín a potravy existujú vedecky podložené dôvody,
  3. kŕmenie výlučne dojčeného dieťatka mimo prsníka (napríklad podanie vody či čaju vo fľaši) prináša potenciálne riziká pre tvorbu mlieka a pre dojčenie ako také,
  4. dostatočné, výdatné dojčenie dokáže zabezpečiť dostatočný príjem tekutín,
  5. neexistujú vedecké dôkazy pre podávanie vody výlučne dojčeným deťom bez ohľadu na teploty vonku,
  6. výlučne dojčené dieťa nie je to isté ako dospelý človek, navyše cukry, ktoré materské mlieko obsahuje, nie sú tie, ktoré si bežný človek predstaví, keď si predstaví pitie sladeného nápoja. Toto sú cukry, ktoré sú nevyhnutné pre rozvoj mozgu a celého organizmu dieťaťa.
  7. nie je vhodné výlučne dojčené dieťa ochudobňovať o jedinečné živiny, ktoré dostane v materskom mlieku, tým, že by dostávalo vodu; pitie vody zabráni bábätku získať aj iné vzácne látky, kalórie, minerály a vitamíny, ktoré by pri pití materského mlieka získalo,
  8. materské mlieko z veľkej časti predstavuje práve voda,
  9. pár lyžičiek prevarenej vody, ktorá sa pri vysokých teplotách vonku často odporúča, bábätko nezachráni pred dehydratáciou, dobre dojčené dieťa dokáže z prsníka vypiť oveľa viac ako len „pár lyžičiek".

V teplých dňoch je teda úlohou matky zabezpečiť, aby dobre prospievajúce výlučne dojčené bábätko dostatočne často a dostatočne výdatne pilo z prsníka. Vtedy materské mlieko pokryje potrebu tekutín rovnako ako aj potrebu všetkých ostatných látok.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vodicka pre 2,5 mesačné bábo