Prenos protilatok z ockovania proti covid-19 cez materske mlieko

Annamaria    12.07.2021, 14:12

Dobry den, chcela by som sa spytat, ci existuju relevantne studie o prenose protilatok proti covid-19 po ockovani matky. Je mozny prenos protilatok aj pri dojceni vacsieho dietata (3 roky), kedy uz je mnozstvo prijateho mlieka nizsie? Vopred dakujem za odpoved pripadne za nasmerovanie na dalsie zdroje.

Milá Annamaria,

za posledných pár mesiacov boli  už zaočkované desiatky tisícov dojčiacich žien, čiže už sú k dispozícii aj reálne dáta, a dokonca aj štúdie, že očkovanie tehotných a dojčiacich žien prináša ako pozitívum to, že aj bábätko dostane protilátky, ktoré sa po očkovaní vytvoria, a je teda viac chránené proti novému koronavírusu. Mimochodom, trojročné dieťa môže ešte stále získavať pomerne veľké množstvá materského mlieka. A nejde len o konkrétnu ochranu formou protilátok proti koronavírusu, ale aj o to, ako materské mlieko pomáha všeobecne z hľadiska imunity, že pomáha k zdravému vývoju tráviaceho systému, v ktorom je veľká časť imunity človeka, poskytuje množstvo protizápalových látok, látok, ktoré zlepšujú imunitu, že materské mlieko je prirodzená probiotická potrava. V týchto časoch je dojčenie starších detí o to dôležitejšie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prenos protilatok z ockovania proti covid-19 cez materske mlieko