Kiahne a novorodenec

Gabriela    12.07.2021, 14:59

Dobry den, o par dni mam termín pôrodu, ale asi 2x denne ešte dojčim 3 ročného syna ktorý dostal kiahne. Lekári nám odporúčajú sa uplne izolovať pokým bude infekcny,čiže žiadny blizky kontakt a dojčenie. Môže sa novorodenec nakaziť alebo keď budem dojčiť staršieho, tak sa môže napriklad aj z bradavky nakaziť? Ja som kiahne prekonala v detstve. A ako s tandemom? Ci to už vôbec nie pri takejto chorobe? Ďakujem

Milá Gabriela,

pokiaľ ste kiahne prekonali v detstve, nie je jediný dôvod, aby ste teraz nemali byť so svojim bábätkom po pôrode a nemali by ste ho dojčiť. Kiahne sa neprenášajú dojčením a ak ste v minulosti kiahne prekonali, bábätko bude navyše dostávať protilátky v materskom mlieku, vďaka ktorým neochorie. Nemusíte robiť žiadne opatrenia ohľadom tandemového dojčenia, vyčleňovať staršiemu dieťatku jeden prsník či iné opatrenia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kiahne a novorodenec