ZAPCHA U DOJCENENHO BABATKA

MICHAELA    12.07.2021, 19:39

DOBRY DEN PRAJEM, POPROSILA BY SOM VAS O RADU,MAME 2 MESACNE BABATKO ALE OD NARODENIA /PO NAVRATE Z PORADNICE/ V PRIBEHU PRVYCH DNI A UZ AJ MESIACOV MAME TAZKOSTI SO STOLICOU. BABATKO KAKA LEN S POMOCOU RURKY, KEDZE PRI POTREBE TLACENIA NA NAKANIE STRASNE PLACE A NEDARI SA TO. AK SA TO AJ PODARI BEZ POMOCI JE TO STOLICA TEKUTA, NIEKEDY S HLIENOM ALE HLAVNE VYSTRELUJUCA. JEDNINE S POMOCOU TLACENIA A S VELKYM PLACOM SA JEJ TO PODARI. NIEKDY SU DNI ZE NEKAKA ALE JE VELMI NESPOKOJNA PLACE NAPINA RUCKY A NOZKY. VIEM ZE BABATK NEMUSI KAKAT AJ NIEKOLKO DNI ALE TOTO ASI NAS PRIPAD NIE JE KEDZE JE VELMI NESPOKOJNA AZ PO VYKAKANI ZASPINKA. JE PLNE DOJCENA A PROSPIEVA PRIBERA. PRIRASTOK NA VAHE MALA ZA PRVY MASIAC 1000G A ZA CELKOVE OBDOBIE 10 TYZDNOV PRIBRALA TAKME 3 KG. V NOCI PEKNE SPINKA ALE TA ZAPCHA NAM SPOSOBUJE NESPOKOJNOST POCAS DNA A VELKY PLAC AK SA NEVYKAKA. DAKUJEM VELMI PEKNE ZA RADU CIM TO MOZE BYT SPOSOBENE A AKU POMOC BY SME POTREBOVALI. DAKUJEM VELMI PEKNE ZA VAS VAS A RADI VAS PODPORIME AJ DAROM.ZASIELAME NA UCET. VOPRED DAKUJEME MAMICKA

Milá Michaela,

veľmi pekne ďakujeme za vašu podporu, vďaka ktorej môžeme spoločne podporiť v dojčení ďalšie ženy.

Vaša situácia sa nehodnotí jednoducho prostredníctvom internetu. Prejavy bábätka, ktoré súvisia s trávením, sa často v našej spoločnosti dezinterpretujú. Typickým príkladom je tzv. „kolika“, ktorá v skutočnosti vôbec nesúvisí s bolesťami bruška a dnes existuje mnoho štúdií, ktoré jednoznačne dokazujú, že príčinou správania bábätka, ktoré sa vyhodnocuje ako „kolika“, ako „boľavé bruško“ sú príčiny súvisiace s potrebou zlepšiť dojčenie alebo príčiny, ktoré súvisia s nedostatkom fyzického kontaktu bábätka s telom matky počas dňa a noci, čo spôsobuje nesprávne regulované fyziologické funkcie bábätka.

Odporúčame vám preto, aby ste sa skontaktovali s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili dojčenie a naučili sa rozlíšiť pitie bábätka a vedeli posúdiť, či bábätko pilo dostatočne výdatne. Niekedy totiž skutočne prejavy, ktoré človek vyhodnotí ako boľavé bruško, problémy s vykakaním súvisia s dojčením a je možné ich zmeniť zlepšením dojčenia. Ak by to tak nebolo, bolo by dobré vyhodnotiť správanie bábätka a pokúsiť sa zvýšiť fyzický kontakt bábätka s vami, vysvetlíte si s poradkyňou súvislosti medzi dojčením a spánkom, zaspávaním. Toto bývajú najčastejšie príčiny, keď sa situácia nesprávne vyhodnocuje ako problém s trávením. Pretože stolica dojčeného bábätka za normálnych okolností nebýva formovaná a teda býva tekutá. Bábätká nemajú zápchu a aj stolicu, ktorá je „vystreľujúca“ nie je problém vytlačiť. Tekutá stolica nepredstavuje problém pre jej vytlačenie. Niekedy rodičia majú obavy aj preto, že bábätko nekaká viacero dní. Je dôležité vedieť, že dojčené bábätko môže po 3 týždni života prestať kakať každý deň. Dokonca jeho pauza vo vylučovaní stolice môže byť veľmi dlhá. Existujú skúsenosti s bábätkami, ktoré v tomto veku nekakali viac ako mesiac. Toto samo o seba nie je zdravotný problém, ak bábätko prijíma dostatok materského mlieka (pretože nemusí kakať aj preto, že získava málo mlieka – a toto nie je možné vylúčiť ani v prípade bábätka, ktoré doteraz dobre priberalo, ale sú skutočne deti, ktoré sú dostatočne výdatne dojčené a nemajú stolicu niekoľko dní až týždňov). Rektálna rúrka sa občas používa preto, že po jej použití sa skutočne zmierni plač bábätka alebo sa bábätko prestane správať nespokojne. To však skutočne neznamená, že dôvodom pre jeho plač či  nespokojnosť bol fakt, že sa nevie vykakať. Veľmi vám preto odporúčame stretnúť sa s poradkyňou a prejsť konkrétne prejavy správania vášho bábätka, aby ste mohli dostať na mieru šité informácie. Rektálna rúrka je totiž návyková, keďže oslabuje prirodzenú funkciu zvieračov konečníka a potom bábätko skutočne pri jej pravidelnom používaní môže mať problém sa vykakať. Odporúčame vám čo najskôr ju prestať používať a začať túto situáciu riešiť s poradkyňou pri dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > ZAPCHA U DOJCENENHO BABATKA