Kojení a Tysabri

Kristýna    14.07.2021, 09:22

Dobrý den, mám rok po porodu a bohužel jsem během posledních dvou měsíců prodělala dvě akutní ataky roztroušené sklerózy. Vzhledem k výsledkům resonance, kde bylo zjištěno za poslední dva roky 8 nových ložisek mi byl doporučen lék Tysabri. Bylo mi řečeno, že mám s kojením přestat, protože mně vysiluje, malá už je velká, a hlavně! že kojení je při Tysabri kontraindikace. Můžete mi, prosím, poradit? Těžko se s ukončením kojení smiřuji, kojím hodně, často, a moc ráda, a hlavně mám opravdu hodně mlíčka. LactMed mi bohužel v tomto moc nepomohl. Děkuji mnohokrát :)

Milá Kristýno,

v prípade tohto ochorenia matky je ešte dôležitejšie , aby ste pokračovali v dojčení, pretože dojčenie je kľúčové pre správny vývoj imunity dieťaťa a ochranu pred ochoreniami, ktoré sa spájajú s odlišným fungovaním imunitného systému.

Napriek tomu, mnohým ženám so sklerózou multiplex zakazujú dojčiť, mnohé ženy sa na nás obracajú napríklad aj ohľadom Tysabri a zákazu dojčenia kvôli tejto liečbe. V prípade, že sa matka dozvie, že pri tomto lieku už nemôže dojčiť, často lekári uvažujú v kontexte toho, aké nežiaduce účinky má liek na ženu, ktorá ho bude užívať. Napríklad Tysabri je liek, ktorý podobne ako kortikoidy, pre človeka, ktorý ho berie, má viaceré možné nežiadúce účinky, môžete sa po ňom cítiť veľmi vyčerpaná. Avšak nie je dôvod riešiť tento liek s ohľadom na dojčenie. Práve preto sa totiž bude podávať infúzne, že nie je možné ho podávať orálne, pretože ho ničí žalúdočná kyselina. Takže okrem toho, že do materského mlieka sa nedostáva reálne nič, aj to, čo by sa tam dostalo, by zničila žalúdočná kyselina bábätka. Naďalej platí, že je pre vaše zdravie a pre zdravie bábätka bezpečnejšie pokračovať v dojčení. Prečítajte si aj toto vysvetlenie o tom, prečo môžete popri užívaní tohto lieku dojčiť:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Mnohí ľudia o tejto téme uvažujú navyše z hľadiska ich vlastných predstáv o dojčení. Jednou z nich je, že dojčenie matku vyčerpáva. Toto však platí v prípade, že dojčenie nie je bezproblémové. Iste – situáciu, kedy matku bolia bradavky a musí robiť kroky, aby sa dojčenie zlepšilo, alebo situáciu, kedy sa bábätko odmieta dojčiť a je potrebné robiť kroky pre to, aby sa prilákalo k dojčeniu, nie je jednoduché zvládnuť a predstavuje to záťaž. Ale aj v tomto prípade nejde o dojčenie, ktoré je vyčerpávajúce, ide o to, že matke sa nepomohlo so správnym začiatkom dojčenia, nepomohlo sa jej, keď nastali problémy a to, čo je zaťažujúce sú problémy s dojčením, nie dojčenie. Ak je s dojčením všetko v poriadku, dojčenie práve naopak pomáha v starostlivosti o bábätko. Pomáha vám vytvoriť chvíle, kedy si večne poskakujúce dieťa na pár minút sadne a dojčí sa. Pomáha vám riešiť rôzne aspekty starostlivosti o dieťa: uspávanie, pomoc so zaspatím, keď sa dieťa precitne zo spánku, riešiť rôzne sociálne náročné situácie, kedy dieťatko plače, pretože sa udrelo alebo mu niekto vzal hračku a podobne. Dojčenie všetko zjednodušuje. A aj preto je z pohľadu vašej diagnózy kľúčové pokračovať v dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení a Tysabri