Pitie vína pri dojčení pre nemožnosť zaspať

Janka    14.07.2021, 10:58

Dobrý deň, dcérka má 4 mesiace a už 2. mesiac mám problém zo zaspávaním, párkrát sa kvôli tomu v noci objavil aj panický záchvat… tak som začala si večer dávať cca 2,5-3 deci vína čo mi výrazné pomáha, myslíte že takéto každodenné pitie vína je pre ňu rizikove? bolo by jej lepšie prejsť na umelé mlieko? kojím ju až o 6 ráno, v noci už nepije

Milá Jana,

túto otázku nemusíte riešiť z pohľadu dojčenia. Z hľadiska dojčenia toto nepredstavuje dôvod na obmedzovanie dojčenia, časovanie dojčenia, či dokonca odstavenie. Alkohol v ničom iný ako mnohé iné látky. Do materského mlieka sa ho z pohľadu dojčeného bábätka dostáva zanedbateľné množstvo. Svetovo uznávaný farmaceut Thomas Hale vo svojej knihe na základe vedeckých štúdií píše, že „absolútne množstvo (dávka) alkoholu, ktoré sa do materského mlieka dostáva, je vo všeobecnosti nízke a je funkciou hladiny v krvi matky“. Inými slovami to znamená, že toto pre dieťatko nepredstavuje problém, pretože v materskom mlieku je množstvo, o ktorom nemá zmysel uvažovať. Táto skutočnosť sa odvíja aj od toho, že v materskom mlieku sa môže nachádzať len to malé množstvo alkoholu, ktoré sa nachádza v matkinej krvi (a alkohol v krvi sa meria v promile). O alkohole v materskom mlieku preto nemá z praktického hľadiska zmysel uvažovať. Vo vašej situácii teda nie je problém to, že popri pití vína dojčíte, ale zvážte následky pravidelnej konzumácie alkoholu na vaše vlastné zdravie. Existujú rôzne spôsoby, ako pomôcť žene s nespavosťou a panickými záchvatmi. Popri dojčení môžete absolvovať potrebnú liečbu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pitie vína pri dojčení pre nemožnosť zaspať