Núdzová tabletka a dojcenie

Zuzana    25.07.2021, 10:19

Dobrý deň, po nechránenom poh. styku sme sa s partnerom rozhodli využiť núdzovú tabletku do 72hodin. Mám 4mesacnu dcéru dojčenu na požiadanie. Môžem svoje dietatko dojčiť ďalej aj bez prerusenia? (Odporúča sa prerušiť min. na 8h) ďakujem.

Milá Zuzana,

z hľadiska vplyvu na dieťa užitie tejto tabletky nepredstavuje problém. Nemusíte čakať.

Ak však ste len 4 mesiace po pôrode, nemáte menštruáciu, svoje bábätko výlučne dojčíte, nepoužívate cumlík, dojčíte na požiadanie a s bábätkom spoločne spíte, pravdepodobnosť, že by ste otehotneli je nízka. Spomínaná tabletka okrem svojich vedľajších účinkov môže znížiť tvorbu mlieka a to môže pri dojčení spôsobiť správanie bábätka, aké popisuje tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Je však dobré vedieť, že tvorbu mlieka je možné zvýšiť, ak by to bolo potrebné, obráťte sa v takom prípade na poradkyňu pri dojčení osobne.

Možno vás povzbudí aj informácia o tom, že v budúcnosti môžete mať prehľad o tom, ktoré dni sú plodné a ktoré nie, pretože ak by ste napríklad vedeli, že pohlavný styk ste mali v neplodný deň, nemuseli by ste sa rozhodnúť použiť tabletku. Preštudujte si napríklad informácie tohto občianskeho združenia: www.plodar.sk. Svojej plodnosti môžete rozumieť aj počas dojčenia, aj v prípade, že ešte nemá žena naspäť menštruačné cykly.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Núdzová tabletka a dojcenie