Kojeni po kolonoskopii

Lenka    16.08.2021, 21:40

Dobry den, jsem 2tydny po porodu cisarskym rezem. Jelikoz mi behem tehotenstvi zjistili idiopatickou proktitidu, po sestinedelich musim jit na kolonoskopii. Doktorka na gastru me informovala, ze po podani leku pro zklidneni strev a oblbnuti k uskutecneni vysetreni nesmim naslednych 24h kojit a mleko pryc odstrikavat. Jak tohle provest? Bojim se, ze dietou predem a denni pauzou ztratim mleko nebo ze se syn pote jiz nebude chtit prisat. Muzete mi prosim poradit, jak tohle resit? Jeste min prvni dve krmeni po vysetreni bude muset udelat manzel. Takze me napada, 1-2x odstavku do terminu kolo vyzkouset, aby nas pak neco neprekvapilo. Jenomze jak to udelat? Materinku budu buset s velkym predstihem sbirat, na rozdavani ji nemam, ale jak zjistim, kolik ji syn bude na ten den potrebovat? Nekdy se na kojeni budi co 3h a uplne hlta, jindy je na prsu po hodince a pozvolna pije. Dekuji za jakoukoliv radu.

Milá Lenko,

diéta, ktorú budete musieť pred vyšetrením absolvovať, nezníži tvorbu mlieka, pretože ide o veľmi krátkodobú záležitosť. Materské mlieko sa tvorí z krvi a zloženie krvi nebude ovplyvnené vašou prípravou na kolonoskopiu. Popri dojčení môžete absolvovať potrebnú prípravu na kolonoskopiu, ktorá neovplyvní ani zloženie materského mlieka, ani jeho tvorbu. Preštudujte si tieto vysvetlenia, prečo je pri tejto príprave bezpečnejšie pokračovať v dojčení: https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/ Môžete teda dojčiť až do vyšetrenia a po vyšetrení nemusíte na nič čakať a môžete dojčiť hneď, ako sa na to budete cítiť. Mohli by ste tak prečkať čas vyšetrenia bez potreby bábätko nakŕmiť, manželovi by pomohlo, ak by mohol bábätko nosiť v nosiči alebo šatke a utišovať bábätko hojdaním, chôdzou, takto by ho mohol aj uspať, ak by to bolo potrebné. Vyšetrenie netrvá dlho, keď sa skončí, aj keď by ste ešte spali, môže sa bábätko nadojčiť, prípadne ho môžete nadojčiť, hneď, ako sa preberiete. Lieky, ktoré počas vyšetrenia dostanete, nijako neovplyvnia vaše bábätko. Z hľadiska dojčenia môžete toto vyšetrenie absolvovať úplne bez obáv.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojeni po kolonoskopii