Dojčenie ako plodnosť

Martina    16.08.2021, 21:55

Dobry den, chcela by som sa poradit. Citala som clanok o ekologickom dojceni kde popisujete ake vsetky podmienky maju byt splnene, aby sa plodnost pri dojceni tak skoro nevratila. Myslim si ze splnam skoro vsetko, dcerka je iba dojcena nema cumlik ani flasu, spi so mnou v posteli, davam si ju koza na kozu. Akurat ze v noci niekedy prespi aj 7 hodin, takze su tam dost velke prestavky. Ja sa nezobudim na bolest prsnikov, takze nemam potrebu odsavat v noci mliecko a dcerka ked sa nad ranom zobudi tak pekne mliecko vypije az do zmäknutia prsnika. Mozem sa spolahnut, ze u mna bude tych prvych 6. mesiacov potlacena plodnost?

Milá Martina,

výlučné dojčenie v prvých šiestich mesiacoch pri veľkej väčšine mamičiek prináša so sebou laktačnú amenoreu, potláča ovuláciu, a teda potláča aj možnosť otehotnieť. Je potrebné, aby boli splnené tieto podmienky:

a) bábätko je výlučne dojčené a má menej ako šesť mesiacov

b) bábätko je dojčené podľa jeho potrieb, matka nenaťahuje intervaly medzi dojčeniami, nesnaží sa, aby bábätko prespalo celú noc. V prípade, že s bábätkom spíte v noci spoločne a má tak možnosť prebudiť sa, keď by sa chcelo dojčiť, je dôležité zabezpečiť jeho dostatočný príjem mlieka počas dňa. Výdatnosť dojčenia bábätka môžete porovnať s týmito videami: https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/, prípadne skonzultovať dojčenie s laktačnou poradkyňou: https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

c) bábätku sa nedávajú cumlík, fľašu a klobúčiky

d) matka spí spoločne s bábätkom v posteli

e) matka ešte nedostala menštruáciu

f) matka trávi čas s bábätkom a neodchádza od neho na dlhší čas

g) bábätko nie je dokrmované umelým mliekom, žiadnymi tekutinami, napr. „čajíkom“ ani nie je kŕmené tuhou stravou

Pravdepodobnosť otehotnenia pri splnení týchto podmienok je 1 %.Toto číslo môžete ešte zvýšiť, tým, že by ste začali sledovať svoje znaky plodnosti. Či už sa čas vašej prvej ovulácie počas dojčenia blíži alebo vás čaká ešte niekoľko mesiacov bez ovulácie, aj počas dojčenia môžete jednoducho, časovo nenáročne a spoľahlivo sledovať znaky svojej plodnosti a každý deň presne vedieť, či je plodný alebo neplodný. Viac si môžete prečítať na stránkach www.plodar.sk.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie ako plodnosť