Zavadzajuce rucky pre prisavani

Barbora    18.08.2021, 10:35

Dobry den, chcela by som sa spytat, ako by som mohla zlepsit prisavanie. Mam takmer 3-tyzdnove babatko. Od zaciatku mame problematicke prisatie, ale napriek tomu mam pocit, ze nam to celkom ide. Nie je vobec dokrmovany a na poslednej kontrole u pediatricky, nas pochvalila za to kolko pribral, takze mliecko si vytiahnut vie. Prisatie je problematicke najma z dovodu, ze si stale ide pastickami do ust a aj napriek tomu, ze mu bradavkou drazdim hornu peru, otvori velmi malinko usta a hned si ide rukou zase pred usta alebo otoci hlavu smerom k rukam. Musi mu niekto iny drzat ruky, aby som ho mohla prilozit k prsniku, ked uz otvori usta viacej. Robi to aj ked sa odpoji od prsniku a zacne ho znovu hladat, chcem ho znovu prilozit alebo dat na druhy prsnik a on si zacne hned davat pasticky a ruky pred usta. Ked som sama, je to frustrujuce pre obe strany, trva to dlho a on zacne byt nespokojny. Vtedy si nemozem ani stlacit prsnik, lebo mu jednou rukou drzim jeho a druhou jeho rucku. Zda sa mi aj, ze malo otvara usta, neviem potom dosiahnut hlboke prisatie. Mam pomerne male prsia a male bradavky, myslim si, ze su preto pre neho tazsie uchopitelne. Netvoria sa mi ranky na bradavkach, ale prisavanie je bolestive a bradavky su take na pocit vytahane a po dojceni maju iny tvar. Snazim sa o asymetricke prisatie, ale kedze “bojujeme” s ruckami, nedari sa mi doladit ostatne veci. Ked sa uz prisaje, pekne saje a je spokojny. Ako by som mu mohla pomoct, aby si tymi pastickami a rukami nesiel do ust, ked sa ho snazim prikladat? Dakujem

Milá Barbora,

v tejto situácii vám odporúčame osobné stretnutie s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili faktory, ktoré môžu súvisieť s takýmito prejavmi nespokojnosti bábätka. Táto situácia nie je spôsobená veľkosťou prsníkov či bradaviek. Bábätko sa prisáva na prsník, nie na bradavku. Je dôležité prisávať bábätko pri prvých náznakoch pripravenosti na dojčenie (precitanie, otáčanie hlavičkou, hľadanie). Rôzne činnosti pred dojčením, napríklad prebaľovanie, môžu spôsobiť, že bábätko sa rozplače alebo že je už pred prisatím veľmi nespokojné a šermovanie ručičkami môže súvisieť aj s tým. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je dôležité pri spoločnom pozorovaní dojčenia vyhodnotiť, čo sa deje, keď sa bábätko odpája počas dojčenia od prsníka a potom je náročného prisať znova. Niekedy toto bábätká robia preto, že tok mlieka poklesne a bábätko na to reaguje. Toto je možné napriek tomu, že bábätko pribralo. Pre reguláciu toku mlieka je kľúčové správne prisatie bábätka, preto by ste mali s laktačnou poradkyňou prejsť okrem vystihovania momentov, kedy bábätko pripravené sa dojčiť a prisávať ho vtedy čo najskôr, prejsť aj to, ako potom bábätku pomôcť sa prisať čo najlepšie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete, zvlášť to, čo popisujete s iným tvarom bradaviek po dojčení. Spolu s laktačnou poradkyňou sa porozprávajte aj o tom, ako momentálne pomôcť preliečiť bolestivé bradavky.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Stláčaním prsníka môžete pomôcť bábätku získavať dostatočný tok mlieka a pri správnom prisatí mu tak pomôcť regulovať tok mlieka. Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Ďalšie odporúčania by sa mali odvíjať od toho, čo vyhodnotíte spoločne s laktačnou poradkyňou. Súčasne by ste mali vyhodnotiť možné faktory, ktoré potenciálne môžu znižovať tvorbu mlieka. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Okrem toho vám v tejto situácii môže pomôcť tráviť s bábätkom intenzívne čas v kontakte, ideálne aj v kontakte koža na kožu. Po zobudení bábätko v tomto veku nevydrží dlho hore a je dôležité najneskôr po 30 – 45 minútach od zobudenia bábätko uspávať. Môže vám pomôcť nosenie, hojdať bábätko, pohupovať s ním pri chôdzi, na fitlopte. Dojčeniu pomáha aj spoločné spanie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zavadzajuce rucky pre prisavani