Stolica u dojceneho babatka

Andrea    20.08.2021, 23:46

Dobrý deň, mám otázku ohľadom stolice u môjho 3,5 mesačného synčeka. Je od začiatku plne dojčený, na požiadanie, takže intervaly medzi kojením sú od 1 hod. -max. 4 hod. v noci, myslím že mlieka je dostatoky priberá ukážkovo, je spokojný. Jediné čo ma trápi je vzhľad jeho stolice, ktorá je posledný mesiac striedolavo žltá až svetlohneda, bola aj zelená, ale skôr ojedinele, občas sú v nej hlieny, občas je spenená, niekedy veľmi riedka až vsiaknuta do plienky, teraz posledné dni žltá s hnedými vláknami. Všetky tieto farby sa striedajú s normalnou (miešané vajíčka). Prosto jeden deň dobre a iný zasa nie. Ako som uviedla miminko je spokojné, priberá krásne, na bolesti nikdy netrpel. Je to už moje tretie dieťatko, predchádzajúce som dojčila 18 mesiacov a 27 mesiacov, takže myslím že skúsenosti s dojčením celkom mám, ale podobnú stolicu som nikdy riešiť nemusela. Diétu som zatiaľ žiadnu nedržala, pretože ani pediater si nemyslí že sa jedná o nejakú intoleranciu, prip. alergiu. Napriek tomu mám obavy. Môže byt takéto striedanie vzhľadu stolice u bábätka normálne?

Milá Andrea,

kľúčovou otázkou pri vyhodnocovaní stolice je, ako vyzerá dojčenie bábätka. Ak ide o bábätko, ktoré je dostatočne výdatne dojčené, priberá, prospieva a je na prsníku spokojné, potom nie je potrebné riešiť vzhľad stolice. Konzistencia stolice môže byť riedka, hustá, kašovitá. Ak je bábätko výlučne dojčené, nemala by byť formovaná. Tzv. „praženicová“ stolica nie je konečný cieľ dojčenia. Farba stolice takisto nie je dôležitá, ak je bábätko spokojné a dostatočne priberá. Farbou stolice sa netreba zaoberať. Zelená stolica môže byť pre dojčené bábätko normálna, aj dlhodobo, aj keď je riedka/hustá, tmavozelená, hlienovitá. Zelená stolica neznamená, že sa „nedostáva k zadnému mlieku“. Takisto v prípade, že bábätko je dostatočne dojčené, spokojné pri dojčení a priberá a prospieva, môže byť normálne, ak má v stolici hlieny.

Ak bábätko nie je spokojné a nepriberá dostatočne, problém nie je farba alebo konzistencia stolice, ale dojčenie. Riešenie otázok okolo stolice v takom prípade spočíva v prvej línii v zlepšení dojčenia. V prípade, že by hnedé vlákna, ktoré ste začali pozorovať v stolici, pochádzali z krvi, najčastejšou príčinou výskytu malého množstva krvi v stolici je znížený príjem materského mlieka. Túto možnosť nie je možné vylúčiť ani v prípade, že bábätko priberá a je výlučne dojčené. Odporúčame vám preto v tejto situácii osobnú konzultáciu s laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože v prípade, že by bábätko skutočne potrebovalo zvýšiť príjem mlieka, môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže znižovať príjem mlieka zo strany bábätka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Stolica u dojceneho babatka