Hypotonia

Lenka    02.09.2021, 15:31

Dobrý deň, štvormesačný syn je podľa neurológa mierne hypotonický, pri trakčnej skúške ostáva hlavička v záklone a má tendenciu zotrvávať v asymetrických polohách, zahájili sme rehabilitáciu, podľa neurológa ndjdey o nič vážne, len treba cvičiť. Detská lekárka odporúča začať s príkrmami od štyroch mesiacov s odôvodnením, že mu vďaka príkrmom zosilnie svalstvo a že ho treba už prikrmovať, lebo je veľký - ma osem kilogramov. S dojčením od prvého prisatia nemáme problém, užívam si ho ja i malý. S myšlienkou príkrmov nie som stotožnená a nevnímam, že malý je pripravený na príkrmy. Postačuje materské mlieko bábätku do šiestich mesiacov aj pri hypotonii? Ďakujem, Lenka

Milá Lenka,

pre výlučné dojčenie bábätka až do času, kedy samo neprejaví záujem o jedlo, existuje dostatok vedeckých dôkazov. Materské mlieko obsahuje všetky látky, ktoré bábätko pre svoj správny vývoj v tomto veku potrebuje a to aj v prípade, že ide o bábätko s hypotóniou. Neexistuje žiaden dôvod, pre ktorý by ste mali začať dávať jedlo bábätku, ktoré na to nie je pripravené. Rovnako ako pre toto nie je žiaden dôvod v rámci predstavy, že mu zosilnie svalstvo (materské mlieko obsahuje všetky látky potrebné pre normálny vývoj svalstva), tak neexistuje žiaden dôvod pre podávanie jedla predčasne v prípade, že bábätko priberá a prospieva a ide o „veľké bábätko“. Dojčenie „veľkého“ bábätka nie je odlišné od dojčenia „malého“ bábätka a samozrejme, že ho je možné dojčiť výlučne približne 6 mesiacov a potom ďalej dojčiť v rovnakej miere spolu s jedením rodinnej stravy až do prirodzeného odstavenia. Hmotnosť bábätka nie je faktorom pri načasovaní toho, kedy začať bábätko zoznamovať s jedlom. Materské mlieko je postačujúce aj pre bábätká, ktoré priberali rýchlejšie a viac než väčšina iných bábätiek. Toto potvrdzujú nielen naše skúsenosti, ale aj rastové grafy Svetovej zdravotníckej organizácie, ktoré sú založené na normálnom raste tisícok detí na celom svete, pričom aj ťažšie bábätká sú normálne bábätká, pre ktoré dojčenie do času, kým neprejavia samy záujem o jedlo, je presne to, čo pre svoj rast potrebujú.

V tejto oblasti sa môžete obrátiť aj na naše profesionálne laktačné poradkyne, ktoré sú zároveň aj fyzioterapeutkami, napríklad: Mgr. Veronika Mihalská, 0911 888 445, veronika.mihalska@gmail.com.

Pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o tému príkrmov, tuhej stravy a toho, ako sa bábätko učí papať prinášame možnosť vypočuť si hodinovú prednášku. Žiadne zložité teórie. Iba jednoduché vysvetlenia, ktoré rýchlo pochopíte a uvidíte kŕmenie bábätiek v úplne inom svetle. Nielenže je v jedle pre bábätká chaos, z jedla sa stal strašiak a mnoho rodičov pristupuje ku kŕmeniu bábätiek s obavami, aby niečo nepokazili. Ako teda na to? Vypočujte si náš kurz, kde sa prehľadne a rýchlo dozviete všetko, čo o príkrmoch potrebujete vedieť.
https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/prikrmy/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok