Kojeni na lecbe Tysabri

Monika    06.09.2021, 13:38

Dobry den, mam 6tydenni holcicku, kterou plne kojim. Mam rsku s terapii na Tysabri, kterou jsem dostavala behem celeho tehotenstvi a vzapeti po porodu. Dle vlastniho uvazeni (pri duslednem prozkoumani zahranicnich studii) jsem i pres obnoveni terapie zacla kojit a kojim doposud. Nyni na konci sestinedeli bohuzel prisla ataka, zatim prelecena soľedrolem. V pondeli jdu do ma centra na kontrolu a dalsi infuzi Tysabri. Bojim se, ze mi doporuci odstav a prechod na umele mleko. Nemate zkusenost, zda je to opravdu nutne a preruseni kojeni me ochrani pred dalsi atakou? Dekuji za odpoved. Jsem z toho velmi smutna. 

Milá Moniko,

o dojčení sa ženy dozvedajú rôzne mýty a nesprávne informácie a vo vašej situácii sa ženám často nesprávne hovorí, že majú bábätko odstaviť po 2 – 3 mesiacoch po pôrode kvôli skleróze multiplex. Dojčenie nie je príčinou atakov, dojčenie nevysiľuje. Skleróza multiplex je ochorenie, pri ktorom asi 20 - 30 % žien už v priebehu prvých troch až štyroch mesiacov po pôrode zažije recidívu. Nová štúdia ukázala, že ženy trpiace sklerózou multiplex dokázali znížiť riziko recidívy sklerózy multiplex po pôrode práve tým, že dojčili. Záverom štúdia zdôrazňuje, že aj z hľadiska prevencie recidív sklerózy multiplex je dôležité podporovať matky vo výlučnom dojčení a v krokoch, ktoré pomôžu dojčeniu. Prečítajte si viac tu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-skleroza-multiplex/

Po tejto štúdii vyšla ešte ďalšia, ktorá potvrdila tieto výsledky a zdôraznila, že je kľúčové, aby zdravotníci podporovali ženy s touto diagnózou vo výlučnom dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-skleroza-multiplex2/

Inými slovami, konkrétne pri tejto diagnóze je o to dôležitejšie, aby ste pokračovali v dojčení. Aj keď budete potrebovať užívať lieky, nie sú prekážkou pre dojčenie, pre vás, aj pre vaše bábätko bude bezpečnejšie pokračovať v dojčení. Nemusíte čakať na určitý vek bábätka, do ktorého sa mu „dopraje možnosť byť dojčené“ a bude sa riskovať, že váš stav sa zhorší. Môžete mať oboje – potrebnú liečbu, aj dojčenie a potrebnú liečbu z hľadiska dojčenia môžete dostať pokojne aj hneď po pôrode. A to preto, že  z hľadiska dojčenia nie je čo riešiť, bábätko tento liek nebude užívať spolu s vami a toto je rovnaké, či má dieťa jeden deň, tri týždne alebo tri roky. Tysabri je liek, ktorý podobne ako kortikoidy (Solumedrol), pre človeka, ktorý ho berie, má viaceré možné nežiadúce účinky, môžete sa po ňom cítiť veľmi vyčerpaná. Avšak nie je dôvod riešiť tento liek s ohľadom na dojčenie. Práve preto sa totiž bude podávať infúzne, že nie je možné ho podávať orálne, pretože ho ničí žalúdočná kyselina. Takže okrem toho, že do materského mlieka sa nedostáva reálne nič, aj to, čo by sa tam dostalo, by zničila žalúdočná kyselina bábätka. Naďalej platí, že je pre Vaše zdravie a pre zdravie bábätka bezpečnejšie pokračovať v dojčení. Celé toto je otázka toho, nakoľko dôležité je pre spoločnosť dojčenia, z čoho vyplývajú paradoxné situácie, ako napríklad to, že teraz sa obávate, že vám neodporučia pokračovať v dojčení, hoci tú istú liečbu vám dávali ešte počas tehotenstva, kedy je situácia z hľadiska bábätka veľmi odlišná.

O prípadnej inej liečbe sa môžete poradiť v budúcnosti kedykoľvek na tejto emailovej adrese, prípadne si môžete preštudovať tieto už zverejnené odpovede z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=606

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=6203

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=6610

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4162



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojeni na lecbe Tysabri