Úbytok mlieka

Zuzana    06.09.2021, 14:16

Môj takmer 7-mesačný syn začal byť zo dňa na deň extrémne hladný. Namiesto postupného zavádzania príkrmov sme skočili rovno do režimu, kedy je 4-5 krát denne, lebo je neskutočne hladný. Doteraz mu stačilo mlieko a raz denne niečo malé, skôr také zoznamovanie sa s potravinami. To by nevadilo, ale mne zrazu extrémne ubudlo mlieko, skúšala som už aj odsávačku, ide už naozaj veľmi málo. (akože, nečudujem sa, že je hladný). Som úprimne prekvapená, doteraz sme problémy nemali, mlieka bolo vždy akurát, nesťažoval sa. Nechcela by som začať aj s umelým mliekom, rada by som, aspoň raz denne, dojčila, no obávam sa, že ten rapídny úbytok mlieka je znakom, že už ho mať nebudem. Čo viem urobiť pre to, aby som ešte mohla dobre dojčiť? Prsník synovi ponúkam viackrát za deň, on sa vždy prisaje, v tom problém nie je, na prsníku aj rád zaspáva, len jednoducho to mlieko už z neho veľmi nejde. Ďakujem za odpoveď.

Milá Zuzana,

situáciu, ktorú popisujete, je dôležité vyhodnotiť osobne s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

z hľadiska výdatnosti pitia bábätka pri dojčení a z hľadiska jeho správania pri dojčení. Pri posudzovaní tvorby mlieka z hľadiska pocitu naliatia prsníkov, prípadne z hľadiska toho, čo dokáže žena odsať odsávačkou, je možné sa zmýliť, pretože bábätko môže byť schopné získať z prsníka podstatne viac mlieka, než odsávačka a rovnako pocit naliatia prsníkov nemá výpovednú hodnotu o tom, koľko mlieka získava bábätko z prsníka pri dojčení. Toto je možné vyhodnotiť pri pozorovaní dojčenia a sledovaní pitia bábätka a jeho reakcie na tok mlieka. Je veľmi dôležité, že synček sa chce prisať, keď mu dojčenie ponúknete, že na prsníku rád zaspáva. Vyhodnoťte ešte spoločne s laktačnou poradkyňou, ako táto situácia vyzerá z hľadiska jeho pitia a tiež z hľadiska priberania bábätka. Ak by sa ukázalo, že bábätko skutočne začalo z prsníka získavať málo mlieka, existujú spôsoby, ako tvorbu mlieka zvýšiť:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

a ako odstrániť príčiny, pre ktoré tvorba mlieka klesla. Čo sa týka podávania jedla, ak by skutočne bábätko momentálne získavalo z prsníka nedostatok mlieka, porozprávajte sa s laktačnou poradkyňou, ako jedlom pomôcť bábätku zvýšiť kalorický príjem. Umelé mlieko v takejto situácii nie je riešením, navyše, ak je bábätko ochotné jesť jedlo, umelé mlieko považuje Svetová zdravotnícka organizácia v tomto veku za „škodlivé“ a „zbytočné“.

Ak by sa po stretnutí s laktačnou poradkyňou ukázalo, že dojčenie je v poriadku a bábätko získava na prsníku dostatok mlieka, pokračujte v dojčení podľa potrieb bábätka, vytvárajte príležitosti, aby sa dojčilo aj pre zaspatie, utíšenie, upokojenie. A z hľadiska jedla nechajte bábätko jedávať s vami a nemusíte mu dávať jeho špeciálne „príkrmy“, ktorými by ste ho vy kŕmili lyžičkou. Nechajte ho vziať si toľko jedla, koľko ono chce, nech si ho samo dáva do pusinky. Preštudujte si o tejto problematike viac, máme k nej pripravenú krátku a zrozumiteľnú, ale za to komplexnú hodinovú prednášku, ktorú vám odporúčame si vypočuť:

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/prikrmy/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Úbytok mlieka