Materske mlieko

Martina    08.09.2021, 13:52

Dobry den, citala som ze zivotosprava neovplyvnuje kvalitu materskeho mlieka. Ale ak matka zije nezdravo, napr. nekonzumuje zeleninu ovocie cize neprijma vitaminy a materske mlieko je vraj plne vitaminov, tak odkial sa potom beru?

Milá Martina,

strava matky ovplyvňuje zloženie materského mlieka minimálne. Kvalita materského mlieka je relatívne štandardná a sú len niektoré zložky, ktoré sa menia vzhľadom na to, ako ich matka prijíma v strave. Napriek rozsiahlej kampani v nedávnom čase, ktorá sa snažila navodiť v matkách presne opačný dojem – že ak nebudú mať dokonalé stravovanie, tak svojmu dieťaťu vlastne škodia – nie je to tak. Svet šokovala kampaň, ktorú spustila Pediatrická spoločnosť v Brazílii v spolupráci s firmou Nestlé, výrobcom umelého mlieka. Kampaň je určená pre tehotné a dojčiace ženy a zobrazuje bábätká, ktoré sa dojčia a namiesto prsníka majú pri ústach napríklad hamburger. Slogan k kampane je: Vaše dieťa je to, čo zjete vy. Kampaň bola sponzorovaná firmou Nestlé, ktorá buduje na nesprávnej ľudovej predstave, že dieťa zje v podobe materského mlieka to isté, čo matka – a toto nie je pravda. Táto reklama má za úlohu presvedčiť matky, že materské mlieko je „kvalitné“ len vtedy, ak sa matka dokonale stravuje. A následne z toho táto kampaň vytvára obavy, či umelé mlieko nie je predsa len lepšie a kvalitnejšie a obsahuje viac „vitamínov“ (to, ako sú živené kravy, z ktorých mlieka sa umelé mlieko vyrába, sa taktne nespomína).

Vyvolávanie dojmu, že dojčenie je dobré len vtedy, keď sa matka stravuje správne, obavy, či bábätko naozaj dostáva v materskom mlieku dostatok živín, ak matka skutočne nezje to, čo má a implikácia, že ak sa matka správne nestravuje, svojmu dieťaťu dojčením škodí, sa v posledných rokoch objavila vo viacerých novinových článkoch aj na Slovensku a v Čechách. A motivácia bola rovnaká – firmy vyrábajúce umelú výživu sa prostredníctvom „štúdií“ snažili spochybniť, či majú dojčiace matky dostatok živín, či sa správne stravujú, či je ich mlieko dostatočne vhodné pre ich dieťa a či predsa len v niektorom bode nie je už lepšie mať konečne v stravovaní istotu a dať dieťaťu umelé mlieko.

Je nepochybné, že prvých 1000 dní života je dôležitý základ zdravia. Ale práve dojčenie v tomto smere zohráva kľúčovú úlohu. Dojčenie ovplyvňuje zdravie dieťaťa, ale aj neskôr zdravie v dospelosti. Kampane firiem vyrábajúcich umelú výživu budujú na strachu matiek a na ich snahe urobiť pre svoje dieťa to najlepšie. Neobávajte sa o svoje materské mlieko – obsahuje a vždy bude obsahovať stovky jedinečných látok, ktoré sa nikde inde nenachádzajú, obsahuje imunitné faktory a látky, ktoré podporujú rast bábätka, vitamíny, minerály – a to v takej podobe, ktorá je dostupná pre organizmus bábätka, kvalitné bielkoviny, tuky, cukry, všetko potrebné pre rozvoj mozgu a pre jeho rast. Zdravé stravovanie je dôležité v prvom rade pre vaše vlastné zdravie.

Kampaň o dôležitosti prvých 1000 dní života zneužili firmy profitujúce z predaja umelej výživy a začali masívne propagovať produkty, ktoré majú zabezpečiť „správnu výživu“ dieťaťa počas prvých 1000 dní života. A nielen dieťaťa, ale aj matky – stále viac matkám firmy vyrábajúce umelú výživu vnucujú myšlienku, že vyváženú stravu nemožno dosiahnuť normálnym jedlom a že majú preto užívať špeciálne vitamíny pre dojčiace ženy či používať výrobky špeciálnej výživy. A mnoho tehotných už v tehotenstve začne piť „umelé mlieko“ pre tehotné a pokračuje pitím „umelého mlieka“ pre dojčiace matky, čo je úplne nepotrebné a zbytočné, a pre tieto firmy je to spôsob, ako získať matky pre umelé mlieko už v tehotenstve a počas dojčenia a potom následne previesť na myšlienku, že popri zavádzaní príkrmov dieťa potrebuje umelé mlieko a že umelé mlieko má piť aj po skončení dojčenia. Nič z toho nie je pravda – tehotné a dojčiace ženy nepotrebujú umelé mlieko či výrobky určené na „špeciálnu výživu“, tehotné a dojčiace ženy potrebujú pestrú, čerstvú, vyváženú stravu. A dojčené deti potrebujú materské mlieko, nie umelé mlieko, a nepotrebujú umelé mlieko ako súčasť príkrmov a nepotrebujú ho po skončení dojčenia. Je paradoxné, že firmy vyrábajúce umelú výživu podsúvajú v reklamnej kampani s hamburgerom myšlienku, že deti živené materským mliekom dostávajú vlastne nekvalitný „fast-food“, ale pritom umelé mlieko používané či už pre tehotné a dojčiace ženy alebo pre dojčené deti, nie je ničím iným ako „fast-foodom“ – sušeným mliekom s umelými vitamínmi a minerálmi v rýchlosti zaliate horúcou vodou.

Čo sa týka vitamínov a kvality materského mlieka v situácii, ak sa nestíhate stravovať tak, ako by ste si predstavovala: 

1) Možno vás poteší, že takáto situácia nie je neobvyklá. Matky malých bábätiek s nimi majú kopec práce a nie je pre ne jednoduché nájsť si čas na prípravu jedla ako aj na zjedenie jedla. 
2) To, že dojčíte, je dôležité bez ohľadu na to, ako sa stíhate stravovať, navyše s tým, ako bude bábätko rásť, budete postupne celú situáciu zvládať lepšie.
3) Skúste nájsť spôsoby, ako jesť jednoduché jedlá v surovom stave, ktorý si nevyžaduje veľa prípravy, napríklad ovocie, ktoré stačí zobrať do ruky a zjesť - banány, jablká, hrušky, sezónne ovocie. To isté môžete robiť so zeleninou - rajčina, paprika, uhorka, atď. Ďalej sa takto jednoducho dajú jesť orechy, semienka, atď., ktoré môžete mať vysypané v miske na stole. 
4) Skúste požiadať o pomoc s jedlom - napríklad rodinu, aby vám priniesli jedlo, prípadne, aby vám priniesli viac porcií, ktoré si môžete zamraziť. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Materske mlieko