Štrajk

Tatiana    12.09.2021, 20:57

Dobry den. Potrebujem radu. Mam 3 mesacneho synceka. Je to nase 3 diera a pri vsetkych detoch som mala malo mlieka,takze aj syncek je dokrmovany cez flasu medela calma. Mame problem taky,ze syn sa nechce uz dojcit. Akoby vedel,ze sa nenapapa,tak zacne na prsniku plakat. Potrebujem poradit,ako ho znova navnadit na dojcenie..skusali sme aj cez cievku dokrmovat,chcem to skusit znova,len neviem,ci sa este vobec prisaje. Dakujem

Milá Tatiana,

v tejto situácii vám odporúčame skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože to, ako postupovať, sa bude odvíjať od toho, ako konkrétne teraz vyzerá ochota bábätka prisať sa a ako bude reagovať na kroky, ktoré by mohli pomôcť prilákať ho k prsníku. Vo všeobecnosti pomáha v takejto situácii vystihovať pre prisávanie chvíle pri precitaní bábätka, v polospánku, popri nosení, hojdaní, chôdzi a pomôcť po prisatí bábätku získať čo najviac mlieka dokrmovaním laktačnou pomôckou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Vďaka laktačnej pomôcke bude možné nahradiť fľašu. Bábätká sa učia dojčiť dojčením. Fľaša (bez ohľadu na to, aký má marketing) ovplyvňuje spôsob, akým sa bábätko prisáva k prsníku a znižuje tak schopnosť bábätka získať na prsníku dostatok mlieka. Ak by sa bábätko odmietalo prisať, laktačná poradkyňa vám ukáže, akým spôsobom nakŕmiť bábätko, kým sa znova začne prisávať tak, aby sa dalo vyhnúť použitiu fľaše.

Pri snahe prisať bábätko bude vo vašom prípade vhodné pomôcť bábätku získať dobrý tok mlieka hneď zo začiatku dojčenia pomocou laktačnej pomôcky na prsníku, ktorej cievka sa priloží k prsníku hneď pri prisávaní bábätka, aby bolo motivované dobrým tokom mlieka k tomu, aby ostalo prisaté na prsníku.  Ak by to bolo možné, bábätku pomôže získať viac mlieka úprava prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Okrem toho je kľúčom k zlepšeniu takejto situácie zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok