Babatko nekaka 29 dni

Maria    23.09.2021, 13:55

Dobry den, mam 4m+1t babatko, plne dojcene, 29 dni nekaka. Skusali sme vodicku, harmancekovy cajik, vypije malinko, 10-15ml. Babatko je kludne, brusko neboli prdka. Obajam sa vzniku infektu, ako babatku pomoct? Je vhodne zaviest prikrmy aby sa kakanie upravilo? Prip. Ovocne stavy? Dakujem.

Milá Maria,

nemusíte mať obavy k z infektu len preto, že bábätko nekaká. Toto samotné nie je dôvod na znepokojenie, sú bábätká, ktoré v tomto veku môžu nemať stolicu takto dlho a ak sú spokojné, zdravé a dojčia sa bez problémov, tak niet dôvod na obavy. Kakanie nie je potrebné upravovať príkrmami, táto situácia nie je dôvod na zavedenie príkrmov. Dobre dojčené bábätko nemusí mať stolici v tomto veku - podmienkou je však, aby bolo výdatne dojčené. Ak to tak je, tak potom netreba robiť nič. Výlučné dojčenie má veľmi veľký význam a nie je dôvod pridávať k nemu ovocné šťavy či príkrmy, ak je všetko ostatné v poriadku. V tejto situácii je kľúčové otázka, či bábätko získava z prsníka dostatok mlieka, priberá a prospieva. Riešením tejto situácii nie je podávanie vody, či čajov, pretože materské mlieko obsahuje z veľkej časti práve vodu. Prvým krokom by malo byť vylúčenie nedostatočného príjmu mlieka zo strany bábätka a toto je ideálne riešiť v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Pozorovanie pitia a správania bábätka je najdôležitejšie vo vyhodnocovaní príjmu mlieka zo strany bábätka. K pozorovaniu dostatočného pitia by sa mali pridať ďalšie ukazovatele – bábätko by malo vylučovať číry až žltkastý moč a malo by dostatočne priberať. Vyhodnoťte tieto ukazovatele s laktačnou poradkyňou. V prípade, že bábätko získava dostatok mlieka, môže byť takéto obdobie nekakania normálne a nevyžaduje si ďalšie kroky. Ak je všetko ostatné v poriadku, takáto situácia neznamená, že sa bábätku hromadí v črevách stolica a vznikne zápal.

Ak spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotíte pitie bábätka ako nedostatočné, či vyhodnotíte správanie bábätka tak, že bábätko reaguje na zníženie toku mlieka, bude dôležité v prvom rade urobiť kroky pre zvýšenie príjmu mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

a ak situácia so stolicou súvisela s nedostatočným príjmom mlieka, tak sa kakanie bábätka upraví po zlepšení dojčenia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Babatko nekaka 29 dni