Dlhe pauzy medzi nocnym dojcenim

Kristina    22.09.2021, 20:04

Dobry den, mam 3 mesacneho syna, mali sme problem s dennym spanim, takmer vobec nespal a v noci spal velmi dlho bez zobudenia na dojcenie. Laktacna poradkyna nam poradila aby spal so mnou v posteli, co na kratky cas pomohlo, no syn zacal v noci aj napriek tomu, ze je pri mne, spat aj 5 hodin, nadojci sa z jedneho prsnika a potom opat zaspi na dalsie 3 hodiny, kedy sa nadojci z druheho prsnika. Druhy prsnik ma teda v dojceni niekedy prestavku aj 8 hodin. Bojim sa aby to nemalo nepriaznivy vplyv na tvorbu mlieka. Mam ho na dojcenie budit alebo ho pocas kazdeho nocneho dojcenia “prinutit” pit z oboch prsnikov? Pre jeho nepokoj pocas dna a kratke spanky mi laktacna poradkyna poradila brat senovku a benedikt, nakolko som mala znizeny tok mlieka, uz par tyzdnov ich uzivam, no jeden prsnik je stale slabsi, druhy je naopak velmi plny. Snazim sa ich vzdy striedat, pomahat stlacanim, no je medzi nimi velky nepomer. Syn sa casto aj napriek tomu, ze pije (casto pocut ze prehlta aj velke mnozstvo mlieka) na prsniku natahuje, bucha don rucickou a podobne, no nemam pocit, ze by to bolo pre znizeny tok mlieka. Je sposob ako “vyrovnat” prsniky? Poslednym problemom je uspavanie cez den, zaspi v podstate len v nosici, ani postielka ani kocik nie su pre neho prijatelne, rovnako cez den nezaspi ani na prsniku. Casto aj hodinu lezime v posteli, drieme, no ked pusti prsnik, zobudi sa. Je mozne ze sa pocas dojcenia vyspi alebo to mam brat ze je hore a snazit za ho hned potom uspavat inak? Dakujem velmi pekne za vasu pomoc

Milá Kristína,

bábätko by sa nemalo násilne budiť. Niektoré bábätká vo veku vášho spia celú noc, hoci to väčšinou nie je pravidlo. 

Sú niektoré faktory, ktoré ovplyvňujú to, či sa bábätko v noci budí, okrem iného to môže byť:

1) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože majú na spanie cumlík, prípadne si cmúľajú palec. Satie na cumlíku (palci) ich upokojí a znovu uspí, a preto sa dojčenie v noci neuskutoční.

2) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože ich spánok nie je regulovaný kontaktom s matkou. Preto pomáha, ak matka a bábätko spia spolu s jednej posteli (za predpokladu dodržania podmienok pre bezpečné spoločné spanie).

Zdá sa, že ani jeden z týchto faktorov sa vašej situácie netýka. Pokračujte v noci v spánku v blízkom fyzickom kontakte. Ak by sa bábätko aj tak nebudilo, potom pri vašom zobudení v noci môže byť užitočné si mlieko odsať alebo odstriekať, aby ste nepociťovali bolesť. Mlieko môžete zamraziť a neskôr ho použiť do jedla alebo ho darovať inej matke, ktorá potrebuje svoje dieťatko dokrmovať. Zamrazené materské mlieko vydrží v mrazničke mnoho mesiacov, pred tým, než by ste ho v budúcnosti chceli zlikvidovať, sa poraďte s poradkyňou pri dojčení, či je tu nutné.

Potom je ďalšia otázka, čo urobiť, aby bábätko vypilo dostatok mlieka cez deň (bez ohľadu na to, či sa v noci zobudí alebo nie). Bolo by užitočné posúdiť dojčenie počas dňa a znova sa stretnúť s laktačnou poradkyňou, aj vzhľadom na to, čo popisujete ohľadom nepokoja bábätka pri dojčení.

Poradkyňa vám môže vám pomôcť, zlepšiť polohu a prisatie bábätka tak, aby získavalo čo najväčšie množstvo mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Popri užívaní byliniek na zvyšovanie tvorby mlieka by tento krok mali vždy sprevádzať kroky pre zlepšenie polohy bábätka tak, aby jeho prisatie bolo správne asymetrické a bábätku by bolo vhodné pomáhať získavať maximum mlieka stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Tieto kroky súčasne môžu pomôcť zmierniť to, že bábätko získava z jedného prsníka viac mlieka a môže to pomôcť zmierniť rozdiely medzi prsníkmi.

Spoločne s laktačnou poradkyňou sa porozprávajte aj okolnostiach, ktoré sa týkajú spánku bábätka. Je normálne, ak bábätko zaspáva s prsníkom v ústach a prebudí sa pri snahe o preloženie. Pomôcť vám môže dojčiť bábätko poležiačky vtedy, ak môžete ostať ležať s ním a odpočívať. Ak je potrebné, aby ste sa venovali inej činnosti, môže vám pomôcť bábätko uviazať do šatky napríklad takto:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

kedy môžete bábätko v správnom prisatí dojčiť s voľnými rukami a uspávať ho už pri nejakej domácej práci, či inej činnosti.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlhe pauzy medzi nocnym dojcenim