Dite neustale na prsu

Veronika    02.10.2021, 00:52

Dobry den, dcerce je 18 mesicu. Ted si prosla strevni virozou a najednou nastal zlom v kojeni. Pres den i v noci neustale vyzaduje prso. Usina kolem 20 hodiny pak chce mlicko zhruba co 2 hodiny, ale to se napije a spinka dal. Od cca 4 rano pak chce prso na dumlani temer porad. Kdyz ji chci vysvetlit, ze maminku uz vse boli a nedam ji prsa, okamzitr hystericka scena. Dnes to dospelo azbtak, ze ke mne priskocila a silou me kousla ve vzteku do obliceje :-( stejne nakobec "vyhraje" a prsa dostane. Jsem pak na ni i zla pak me to mrzi. Chtela jsem puvovdne kojot do samoodstavu, sle s takovou to dlouho nevydrzim. Rikam si, obdobi, to prrjde, vydrz, ale sily dochazeji... nenapada vas neco, prosim? Vase nrvyspana fanynka Verca

Milá Veroniko,

je pochopiteľné, že sa v takejto situácii cítite vyčerpaná a frustrovaná a tieto pocity zhoršuje to, že starostlivosť o bábätko bola ešte nedávno jednoduchšia a teraz sa stala náročnejšou a neviete, ako to bude pokračovať. Ako prvú pomoc sa pokúste získať pomoc od členov rodiny či známych, aby ste sa mohli pár dní po sebe vyspať počas dňa, prípadne si ráno pospať dlhšie, ak by napríklad dcérku po jej zobudení vzal manžel na chvíľu do inej izby, kde by sa zahrali a nemuseli by ste hneď s ňou vstávať. Pokúste sa využiť každú voľnú chvíľu na to, aby ste mohli ležať a prípadne spať a dohnali tak chýbajúci spánok. Keď dcérka pôjde spinkať večer, choďte spať s ňou, aj keď to je už o ôsmej večer, prvý spánok po večernom zaspatí väčšina detí má ešte pomerne dlhý a súvisle prespia 2 – 3 hodiny a ak tento čas ženy využívajú na domáce práce či iné povinnosti, nestačí im spánok, ktorý následne získajú pri bábätku. Prečítajte si aj ďalšie tipy, ako si zjednodušiť starostlivosť o dieťatko v noci, ktoré vám môžu pomôcť v tejto situácii získať viac energie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Okrem toho vám odporúčame návštevu podpornej skupiny dojčenia, či už osobne alebo online:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

aby ste získali možnosť ventilácie svojich frustrácií a negatívnych pocitov. Nie je nič horšie, ako to, ak by ste mali v takýchto situáciách, kedy sama pochybujete o dojčení, pred niekým obhajovať, prečo ešte „stále“ dojčíte. V podpornej skupine získate podporu, povzbudenie a tiež praktické tipy od iných žien. Podpornú skupinu dojčenia vedie laktačná poradkyňa, s ktorou môžete prejsť, či by v tejto situácii nemalo zmysel urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka, čo niekedy pomôže dlhému alebo častému dojčeniu v noci.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dite neustale na prsu