Ak sa bábätko nechce prisať

Michaela    28.09.2021, 12:36

Maly má 12dni a máme taký problém že sa mi nechce prisať. Stane sa že sa mi raz za čas prisaje ale to len fakt výnimočne.Keďže mu chcem dávať moje mliečko tak odsavam a dávam z fľaše. Ja viem asi je to problém, že dávam z fľaše ale keďže som chcela aby pil moje mliečko tak som to riešila takto. Fakt už neviem čo robiť aby sa prisal. Mám pocit že mám asi malé bradavky a nevie to chytiť. Mimochodom tie bradavky má strašne bolia a po kojení som mala tie bradavky biele . Ďakujem za odpoveď

Milá Michaela,

v tejto situácii je možné urobiť veľa preto, aby sa začalo bábätko dojčiť výlučne z prsníka a aby dokázalo získavať dostatok mlieka. Vaše bábätko je maličké, je veľká šanca, že s uplatnením správnych postupov sa to podarí. Odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Dobrým znakom je, že vaše bábätko je občas ochotné sa prisávať na prsník. Je pravdepodobné, že s dobrou pomocou bábätko po prisatí získa hneď mlieko a to ho motivuje, aby na prsníku ostalo a je možné upraviť jeho prisatie tak, aby sa stalo čo najmenej bolestivým prípadne úplne bezbolestným. V takom prípade bude spoločne s poradkyňou dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa tkanivo bradaviek nepoškodzuje. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Veľkosť vašich prsníkov či bradaviek alebo ich tvar nie je dôvodom, pre ktorý sa bábätko neprisáva. Je pochopiteľné, že keď je bábätko zvyknuté prisávať sa na cumlík fľaše, môže potom poškodzovať bradavky alebo mať problém sa vôbec prisať. Ale príčinou nie je to, ako vyzerajú vaše prsníky či bradavky.

Prisávajte bábätko laktačnou pomôckou priamo na prsníku hneď pri prisávaní bábätka, aby ste udržali dobrý tok mlieka a bábätko bolo motivované na prsníku ostať a nehnevalo sa pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) V tejto situácii je kľúčové, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník spolu s laktačnou pomôckou – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

6) Spoločne s laktačnou poradkyňou prejdite kroky, ktoré by vám pomohli znížiť mieru prežívania bolesti pri dojčení a medzi dojčeniami. Spoločne s poradkyňou pri dojčení by ste mali prejsť aj to, ako ďalej postupovať v liečbe bolestivých bradaviek.  V praxi sa často stretávame s tým, že matka skúša jednu mastičku za druhou a jej stav sa len zhoršuje. Obzvlášť masti s obsahom lanolínu podľa štúdií predstavujú rizikový faktor pre zhoršenie kvasinkovej infekcie na prsníku s poranenými bradavkami. 

Ak potrebujte pomôcť pri tom, aby ste sa vôbec odvážili dieťatko prisať, kým sa stretnete s poradkyňou, môžete si po celý dať nejaký liek od bolesti - ibuprofen či nejaký podobný liek, presne podľa dávkovania pre dospelých. Toto síce bolesť nevyliečiť, ale pomôže vám, aby sa dojčenie stalo znesiteľným, a dá vám to čas, aby ste mohli podniknúť ďalšie potrebné kroky.

Vazospasmus (biela bradavka) je syndróm, ktorý sprevádza poškodenie bradaviek. Súčasťou postupov na jeho odstránenie preto je v prvom rade úprava prisatia a liečba bradaviek. Odstráneniu samotného vazospazmu môže pomôcť užívanie vysokých dávok B6 v dávke 150 mg v kombinácii s B-komplexom.

Všetky tieto kroky je dôležité prejsť s osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou, aby boli pre vás jednoduché a čo najrýchlejšie vám pomohli situáciu zlepšiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ak sa bábätko nechce prisať