Thyrozol

Jana    28.09.2021, 12:54

Dobry den, chcela by som sa poradit ohladom uzivania lieku Thyrozol, ktory mi bol naordinovany z dovodu zvysenej cinnosti stitnej zlazy. Som mamickou 5 mesacneho chlapceka, ktoreho plne dojcim. Doktorka mi kvoli vysokym hodnotam dala uzivat Thyrozol 2x jednu tabletu tesne po dojceni. Liek uzivam rano a vecer. Moje hodnoty stitnej zlazy vsak po mesacnom uzivani lieku neklesaju a preto mi doktorka chcela naordinovat liek 3x2 tablety denne, musela by som vsak prestat dojcit, nakolko by som vraj mohla zablokovat stitnu zlazu aj mojmu dietatku. V pribalovom letaku je povolena davka pri dojceni 10 mg. Na Vasu poradnu som sa uz obratila aj v minulosti, ked som pred dvoma rokmi mala ten isty problem a potvrdili ste mi, ze tato vyssia davka nepredstavuje nebezpecenstvo pre babatko. Vedeli by ste mi prosim poslat nejaky relativny dokaz, ze takato vysoka davka neohrozuje moje dietatko, aby som to mohla svojej lekarke ukazat a uverila aj ona? Je pre mna velmi dolezite pokracovat v dojceni. Dakujem pekne za odpoved.

Milá Jana,

odporúčame vám vyhodnotiť dostupné dôkazy a informácie a rozhodnúť sa, či chcete pokračovať v dojčení a dostať liečbu, ktorú potrebujete. Všetky dostupné informácie potvrdzujú, že pre bábätko je bezpečnejšie v dojčení pokračovať. Môžete si prečítať informácie, akým spôsobom získavame informácie týkajúce sa liečby a dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

K informáciám, ktoré sme vám poskytli v minulosti: Ak by ste sa veľmi chceli uistiť, že je všetko v poriadku, môžete po nejakej dobe od začiatku užívania dať skontrolovať TSH, T4 a T3 svojmu bábätku, aby ste videli, že výsledky budú bez zmien.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok