Odstavit 14 mesačne dieťa?

Magdalena    30.09.2021, 11:22

Mam 14 mesacnu dceru, ktora je plne kojena od narodenia bez flasiek a cumlikov. Spi so mnou v posteli. Momentalne som v 5.tom mesiaci tehotenstva a kojenie mi zacina byt neprijemne. Cez den je už minimalne kojena kedze je už takmer vsetko co my ale nevyzaduje si veľmi prsnik. Uspavam ju na prse, zaspi asi na 4 hodiny a potom sa budí asi kazdu hodinu a chce sa kojit. Zacalo to byt celmi neprijemne lebo pocitujem bolest prsnika vo vnutri a bradavka je velmi citliva. Neviem co by bola najlepsia volba ale neviem si predstavit ju ani v noci odstavit kedze ona hlada bradvku v noci a nikdy nemala nic ine na ukludnenie. Je mozne ze bolesť je sposobena s tehotenstvom? Neviem ako.dlho yo este budem zvladat. Dakujem

Milá Magdaléna,

počas tehotenstva môžu mať matky širokú škálu pocitov, ktoré sa môžu zo dňa na deň meniť. Môžu byť nadšené, ale tiež môžu pociťovať bolesť prsníkov či bradaviek. Môžu mať syndróm bielej bradavky a s tým spojenú bolesť po dojčení. Tehotenstvo spôsobuje zníženie tvorby mlieka a nižšia tvorba mlieka môže spôsobovať nepríjemné pocity až bolesť pri dojčení. Preto je dôležité počas tehotenstva dávať mimoriadny pozor na správnu polohu a prisatie a dobrá správa je, že najhoršie sú práve prvé týždne, neskôr začína tvorba mlieka stúpať a aj toto samotné znižuje mieru nepríjemnosti pri dojčení. Niekedy matkám dojčenie počas tehotenstva môže byť príjemné, niekedy ich môže prekvapiť vlna negatívnych pocitov počas dojčenia staršieho dieťaťa a môže sa stať, že dojčenie budú považovať za výnimočne náročné. Tehotenstvo je z hľadiska psychiky citlivé obdobie: na matku by nemal byť vyvíjaný tlak ani v tom smere, aby odstavila svoje staršie dieťa, ani aby ho dojčila. Matka má dostať dostatok informácií, aby sa mohla zodpovedne rozhodnúť podľa toho, ako ona pozná svoj stav a svoje dieťa. Podporu jej môžu poskytnúť iné matky, ktoré zistili, že sú tehotné počas dojčenia ako aj zdravotníci, z ktorých mnohí už majú rozsiahle skúsenosti so ženami, ktoré dojčili počas celého tehotenstva a potom pokračovali v tandemovom dojčení oboch detí po pôrode. Ak sa zdôveria so svojimi pocitmi, možno budú cítiť, že ich všetci nútia do odstavenia, aj keď dieťa rozhodne nie je pripravené. Alebo naopak budú túžiť po odstavení a nenájdu dostatočnú podporu pri starostlivosti o staršie dieťa na to, aby to dokázali urobiť tak, aby ich dieťa vnímalo proces odstavenia ako pozitívny zážitok. Ešte menej pochopenia nachádzajú matky v situácii, keď sa dieťa počas tehotenstva nečakane odstaví v dôsledku zníženej tvorby mlieka, pričom bolo zjavné, že by dojčenie ešte pre matku i dieťa bolo dobré, a matka si ešte priala dojčiť.

Je isté, že tieto pocity sa zmenia. Jediná otázka je, kedy sa to stane a aká je vaša momentálna situácia, nakoľko sa cítite byť schopná ešte ponúkať dojčenie. Okrem toho je možné aj to, že dieťatko sa znova k dojčeniu vráti po narodení bábätka, keď bude inšpirované jeho dojčením. Rozhodnutie, ako pokračovať ďalej, musíte urobiť vy a áno, toto rozhodnutie nie je jednoduché aj preto, že ukončením dojčenia sa nestratí potreba dieťatka s pomocou pri nočnom precitaní a je potrebné zvážiť aj to, či máte energiu na zvládanie nepríjemných pocitov, ktoré budete zažívať pri plači dcérky, či jej uspávaní nosením, hojdaním, spievaním. Ponúkame vám náčrt krokov, ktoré v prípade, že by ste sa rozhodli prestať dojčiť, môžu pomôcť tento proces zjednodušiť: https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8509. Z hľadiska zdravia má pokračovanie v dojčení samozrejme veľký význam aj naďalej. Matky mávajú rozličné dôvody, prečo chcú dojčiť svoje staršie dieťa počas tehotenstva:

  1. Ich staršie dieťa je stále príliš maličké na to, aby ho odstavili (ak matka otehotnie do 1. roka veku dieťaťa, je dôležité, aby popri pokračovaní dojčenia, zaistila, že priberanie dieťaťa bude dostačujúce a podávala príkrmy podľa potrieb dieťaťa).
  2. Ich staršie dieťa, aj keď je už veľké, je dojčené a matka aj dieťa chcú v dojčení pokračovať, pretože dojčenie zabezpečuje potrebný príjem mlieka ako aj zjednodušuje výchovu aktívneho staršieho dieťaťa.
  3. Matka otehotnela a pôvodne plánovala dojčiť dlhšie, a tak chce pokračovať.
  4. Matka vie, že dieťa nie je na odstavenie pripravené a chce, aby odstavenie prebehlo, ako míľnik, ktorý dieťa s hrdosťou dosiahne.
  5. Matka vie, že dojčenie poskytuje dieťaťu v každom veku nenahraditeľnú výživu, zvyšuje jeho imunitu, pomáha mu prekonávať choroby a pomáha jej v náročnom období tehotenstva.
  6. Matka chce, aby odstavenie bolo postupné a aby nebolo pre dieťa traumatizujúcim obdobím plaču.
  7. Dieťa zaspáva na prsníku a práve v období tehotenstva matka tento spôsob zaspávania oceňuje, pretože nemusí iným, zložitejším spôsobom uspávať „ťažko uložiteľné“ batoľa.
  8. Dieťa sa často v noci budí a keď mu matka ponúkne prsník, zase zaspí, čo matke vyhovuje, pretože nemusí v noci vstávať a uspávať dieťa inak.
  9. Mnohé iné osobné dôvody.

Veľmi vám držíme palce!



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstavit 14 mesačne dieťa?