Nedostatok vitamínov a železa

Ľubomíra    02.10.2021, 00:20

Dobrý deň, dojčím štvormesačné bábätko. Neužívam žiadne vitamínové doplnky, počas tehotenstva som mala nedostatok železa a jódu, brala som na to predpísané lieky, ale len do pôrodu. Stravu mám veľmi nevyváženú a nepravidelnú (mám náročné bábätko) Obsahuje materské mlieko dostatok živín aj keď nie je strava matky ideálna? Mala by som začať užívať vitamínové doplnky? Nemohlo to mať negatívny dopad na vývoj môjho dieťaťa?

Milá Ľubomíra,

môžete byť pokojná, zloženie materského mlieka neovplyvňujete vašim stravovaním. Pestrá výživa matky neovplyvňuje dojčenie, kvalitu a množstvo materského mlieka, zato však ovplyvňuje vaše zdravie. Naše tipy pre to, aby ste stíhali jesť aj popri malom bábätku a je možné, že potom budete mať menšiu potrebu dopĺňať svoj kalorický príjem konzumáciou nevyváženej stravy:

  1. Možno vás poteší, že takáto situácia nie je neobvyklá. Matky malých bábätiek s nimi majú kopec práce a nie je pre ne jednoduché nájsť si čas na prípravu jedla ako aj na zjedenie jedla. Toto sa čoskoro zlepší.
  2. To, že dojčíte, je dôležité bez ohľadu na to, ako sa stíhate stravovať, navyše s tým, ako bude bábätko rásť, budete postupne celú situáciu zvládať lepšie.
  3. Skúste nájsť spôsoby, ako jesť jednoduché jedlá v surovom stave, ktorý si nevyžaduje veľa prípravy, napríklad ovocie, ktoré stačí zobrať do ruky a zjesť - banány, jablká, hrušky, sezónne ovocie. To isté môžete robiť so zeleninou - rajčina, paprika, uhorka, atď. Ďalej sa takto jednoducho dajú jesť orechy, semienka, atď., ktoré môžete mať vysypané v miske na stole.
  4. Skúste požiadať o pomoc s jedlom - napríklad rodinu, aby vám priniesli jedlo, prípadne, aby vám priniesli viac porcií, ktoré si môžete zamraziť. 

Aj materské mlieko podvyživených matiek je jedinečné a nenahraditeľné. V poslednom období na Slovensku prebieha intenzívna kampaň, ktorá sa snaží vyvolať dojem, že to tak nie je a že sa matke, ktorá sa nestravuje dostatočne pestro a kvalitne, netvorí mlieko, ktoré dieťaťu neposkytuje všetko, čo potrebuje a dokonca navodzuje dojem, že v takej situácii je lepšie dieťaťu dávať umelé mlieko.

Táto kampaň mala pôvodne dobrý zámer. Ide o iniciatívu 1000 dní, ktorá bola  myšlienkou nadácie Melindy a Billa Gatesových  v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) s cieľom podporiť dojčenie a zdravú výživu prostredníctvom dojčenia (plus riešiť problémy nedostatočnej výživy a zaostávania v raste na svete). Táto iniciatíva vychádzala z výskumov týkajúcich sa dôležitosti dojčenia, jeho významu pre krátkodobé i dlhodobé zdravie dieťaťa – teda i pre zdravie v dospelosti. Táto iniciatíva zdôrazňuje, že približne 80 % zdravia v dospelosti je závislých nie od génov, ale od výživy. Kľúčové obdobie pre výživu dieťaťa je prvých 1000 dní života – od počiatku tehotenstva až do 2 rokov života dieťa. Toto predstavuje základ výživy a budúceho zdravia dieťaťa. Je preto rozhodujúce, ako sa matka stravuje počas tehotenstva, a po pôrode je dôležité, aby dieťa bolo dojčené, pričom WHO už po mnoho rokov vo svojom oficiálnom stanovisku hovorí o tom, aby deti boli dojčené najmenej do 2 rokov a potom ďalej. Ide teda o tieto dva faktory – výživu ženy v tehotenstve a dojčenie. Táto iniciatíva zároveň podčiarkuje význam dodržiavania Medzinárodného kódexu WHO o marketingu náhrad materského mlieka – táto sa týka nevhodnej reklamy umelej výživy a jej propagácie na úkor dojčenia. Toľko pôvodná iniciatíva tak, ako ju jej autori zamýšľali. Ako uvádza medzinárodná organizácia na ochranu Medzinárodného kódexu WHO (IBFAN) a Baby Milk Action – po oznámení iniciatívy 1000 dní sa stalo niečo, čo nikto nečakal. Namiesto toho, aby povedomie o dôležitosti výživy a dojčenia v prvých 1000 dňoch života dieťaťa šírilo prostredníctvom oficiálnych zdrojov zo strany vlád či iných subjektov, túto iniciatívu si – slovami IBFAN – „uzurpovali firmy vyrábajúce umelé mlieko“ a úplne prevrátili na ruby celý zmysel a zneužili zameranie iniciatívy pre svoje marketingové ciele. Čo je horšie, zároveň s tým firmy vyrábajúce umelú výživu presvedčili o takejto interpretácii rozličných odborníkov, ktorých spomínate vo svojej otázke. A tak sa úplne paradoxne iniciatíva 1000 dní stala nástrojom pre propagáciu umelej výživy, čo úplne odporuje pôvodnému zámeru. A ako vidíte aj zo svojej otázky, posolstvá, ktoré firmy vyrábajúce umelú výživu vysielajú na verejnosť, sú tie, ktoré v konečnom dôsledku popierajú význam dojčenia v prípade, že matka „nemá časť pestro sa stravovať“, význam dojčenia do 2 rokov života dieťaťa a posilňujú dôležitosť toho, že v určitom bode je umelá výživa potrebná a nevyhnutná.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nedostatok vitamínov a železa