Odnaučení dudlíku

Nikola    02.10.2021, 00:39

Dobrý den, mám syna 7,5 měsíce plně kojeného, přibývá na váze ukázkově, ale chtěla bych ho úplně odnaučit občasnému používání dudlíku- např. V autě nebo občas u usínání,spaní. Neporadila byste mi prosím nějaké typy, jak na to? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den

Milá Nikola,

rozhodnutie prestať používať cumlík môže pomôcť vášmu bábätku, aby sa dojčilo tak dlho, ako to bude potrebovať. Má zmysel, že sa pokúsite zmeniť spôsob starostlivosti o bábätko tak, aby ste použitie cumlíka nahradili inými formami starostlivosti. Zo začiatku to nemusí byť jednoduché, máme však skúsenosti, že ženy, ktoré sú odhodlané cumlík nepoužívať, postupne nachádzajú spôsoby, ako to urobiť, aj keď to nie je zo dňa na deň a nejakú dobu to môže trvať. Prvým krokom je nahrádzať používanie cumlíka inými stratégiami v čase, kedy je bábätko relatívne spokojné. Môže vám pomôcť hneď ako vidíte, že bábätko prestáva byť spokojné, prípadne hneď ako sa nadojčí a nezaspalo pri dojčení, ho vziať na ruky a pokúsiť sa ho uspať nosením na rukách prípadne v nejakom detskom nosiči. Bábätká v tomto veku dobre uspávajú monotónne podnety, napr. hojdanie sa na fitlopte alebo nosenie počas niektorých domácich prác, napr. vysávania. Prípadne bábätko vezmite v nosiči von a možno zaspí tam. Postupne sa vám takto podarí znížiť používanie cumlíka a spolu so zlepšením dojčenia spoločne s poradkyňou sa vám podarí postupne prestať používať cumlík na spánok.

Prečítajte si tiež našu odpoveď z poradne týkajúcu sa utíšenia bábätka v aute:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2620

Tieto kroky môžete navyše podporiť krokmi, ktoré podporia naviazanosť bábätka na matku:

- spoločným spaním
- fyzickým kontaktom počas dňa v čo najväčšej možnej miere (ideálne aj koža na kožu) – v tomto vám môže pomôcť šatka alebo možno ešte lepšie nejaký ergonomický nosič, do ktorého je bábätko možné vložiť rýchlejšie než do šatky
- pokúste sa zmeniť dennú rutinu, neuspávať dieťa tak, ako doteraz napr. pravidelnou prechádzkou v kočíku v určitú dobu, môžete skúsiť napr. vložiť dieťa do nosiča v čase, kedy by už mohlo byť ospalé a uspať ho napr. pri vysávaní alebo inej monotónnej domácej práci. Časom sa vám pravdepodobne podarí takto zmeniť zaužívané postupy, v ktorých ste doteraz používali cumlík.
- aktivitami, ktoré podporia spoločný kontakt, napr. spoločným kúpaním, môžete dieťatku počas dňa ponúkať vo vhodnej chvíli prsník neobvyklým spôsobom – napr. pri chôdzi, pri hojdaní sa na fitlopte atď. Nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať
- vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo
- na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie,
- prebúdzanie, noc)

Pomôcť vám môže aj začať navštevovať podpornú skupinu dojčenia, v ktorej možno spoznáte ženy v podobnej situácii a môžete sa navzájom podporovať pri odstraňovaní cumlíka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odnaučení dudlíku