Biela skvrna na bradavke

Zuzana    03.10.2021, 09:11

Dobrý den, mám dceru skoro 8mesiacov, dojcena cely čas bez vacsich problemov. Pred asi 2tyzdnami som mala velku tvrdu masu na pravom prsniku a bolestivé prso aj bradavku, i cez bolest som dalej dojcila a masa sa behom 24h stratila ale bolest bradavky od tej doby pretrvava. Mám na bradavke malu bielu skvrnku, a pri dotyku alebo stlačení boli, taktiez boli pri kazdom prisati. Nic si na to aktuálne nedávám. Mozete prosím poradit co s tým? Dakujem

Milá Zuzana,

odporúčame vám obrátiť sa na laktačnú poradkyňu osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože problémy s prsníkmi či bradavkami nie je jednoduché diagnostikovať prostredníctvom internetu, ale pár dní sa vyskytujúci biely fliačik na bradavke je najčastejšie mliečny pľuzgier (nemusí vyzerať úplne ako pľuzgier alebo útvar naplnený tekutinou). Pri mliečnom pľuzgieri matku často bolí aj postihnutá bradavka.

V tejto situácii by bolo dobré pozrieť sa na to, ako vyzerá pitie bábätka na prsníku, akým spôsobom sa bábätko prisáva a ako sa správa pri dojčení – toto je kľúčové, aby ste vyhodnotili, či netreba urobiť ešte aj ďalšie kroky, ktoré nie je prostredníctvom internetu možné posúdiť.

Medzičasom môžete začať bradavky ošetrovať zriedeným výťažkom z grapefruitových semienok po každom dojčení (na obe bradavky) a niekoľkokrát denne medzi dojčeniami potretím bradaviek olivovým olejom.

Stretnutie s laktačnou poradkyňou je dôležité aj preto, že takúto situáciu spôsobujú okolnosti, ktoré spôsobia, že sa dojčenie zmení. Bábätko sa prestane prisávať správne a to spôsobuje nerovnomerné vyprázdňovanie prsníka. Toto je primárna príčina vzniku zablokovaného mliekovodu, ktorý ste riešili pred pár dňami. Prečítajte si zoznam možných príčin, pre ktoré sa takéto situácie môžu stať už pri malých bábätkách:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

a zoznam príčin, ktoré as častejšie vyskytujú pri bábätkách po 6 mesiaci:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Ak by ste identifikovali niektoré z týchto príčin, ako tie, ktoré ovplyvňujú vašu situáciu, prejdite s laktačnou poradkyňou, ako ich odstrániť, aby sa preventívne zabránilo takýmto situáciám do budúcnosti.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Biela skvrna na bradavke