Bolesť prsnikov

Nika    07.10.2021, 11:23

Dobrý deň. Chcela by som sa poradiť ohľadom bolavych prsníkov. Včera to začalo pravým, bolesť v celej spodnej časti prsníka, ale riadna bolesť až do plaču. Mala som strašne bolesti hlavy, zimnicu, teplotu 37,2, ale ku večeru už ustúpila. Cez deň som si skúsila aj odsať mliecko, prvýkrát, doteraz som nepoužila odsávačku. Odsala som už len 20 ml po nakojeni. Večer som si v horúcej sprche rozmasirovala prsníky, prikladala som si nahriaty vankúšik. Dnes mám podobný problém už aj s druhým prsnikom. Vedeli by ste mi poradiť v čom by mohol byt problém, pripadne čo na to dať ? Bábätko ma 6 tyzdnov a je plne dojčené. Ďakujem pekne.

Milá Nika,

situácia, ktorú popisujete, znie ako opis zablokovaného mliekovodu. V tejto situácii má zmysel stretnúť sa s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a v osobnom kontakte zlepšiť prisatie bábätka a jeho pitie, pretože takéto situácie typicky súvisia s tým, že v dôsledku nesprávneho prisatia sa prsník pri dojčení nevyprázdňuje rovnomerne a z niektorej časti prsníka sa mlieko neodoberá tak, ako by sa malo. Ak sa tam následne zahustí, môže to spôsobiť zablokovaný mliekovod.  Je dobré vedieť, že antibiotiká nie sú potrebné vo väčšine situácií, ako popisujete, zvlášť, ak sa situácia vyvíja tak, ako píšete, že sa začne po pár hodinách postupne zlepšovať. A to ani v prípade, že matke sa zvýši telesná teplota a má horúčku, hoci je samozrejmé, že tieto príznaky sú akútne a potrebujete pomoc s bábätkom a domácnosťou, aby ste mohli odpočívať a liečiť sa. Prvý dôvod, pre ktorý antibiotiká väčšinou nie sú potrebné, je ten, že vo väčšine prípadov nejde v skutočnosti o zápal prsníka, ale o zablokovaný mliekovod – pretože príznaky ako horúčka, začervenanie kože na prsníku, bolesť, pocit hrče v prsníku môžu sprevádzať nielen zápal prsníka, ale aj zablokovanie mliekovodu, čo je omnoho častejší dôvod vzniku týchto príznakov. A zablokovaný mliekovod väčšinou sám od seba prejde v priebehu 24 – 48 hodín. Aj to je druhý dôvod, pre ktorý väčšinou antibiotiká nie sú potrebné – pretože väčšinou sa situácia začne zlepšovať sama od seba aj v prípade, že skutočne ide o zápal prsníka.

Jediný dôvod, pri ktorom by mohlo mať zmysel, aby matka konzultovala situáciu s lekárom a začala užívať antibiotiká, je v prípade, že po 48. hodinách príznaky nezačali ustupovať, alebo sa ešte dokonca zhoršujú.

Do toho času je možné urobiť viaceré opatrenia, ktoré môžu začať situáciu zlepšovať:

- zlepšiť prisatie bábätka

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

- skúste prsník v oblasti, kde máte, hrču počas dojčenia masírovať/stláčať, aby ste pomohli jeho odblokovaniu, niekedy dokonca pomáha, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky (alebo inak odvibrovali)

- jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Pokúste sa teraz získať pomoc rodiny alebo priateľov, aby ste mohli odpočívať v posteli a dojčiť. Pomôcť vám môže teplo, napríklad, ak si ľahnete do postele a prsníky zakryjete perinou, ak chcete použiť obklad, tak teplý obklad, nie studený.

- zablokované mliekovody sa spájajú s tým, že na danom miesto mlieko poriadne netečie a mliekovod sa preto upchá. Príčin je veľa, ale jednou z nich môže vo vašom prípade aj napríklad tlak na dané miesto. Ak by sa upchatý mliekovod spájal s "bielou bodkou" na bradavke, čiže maličkým pľuzgierikom v mieste vyústenia mliekovodu, môže vám pomôcť, ak toto miesto prepichnete sterilnou ihlou - toto má niekedy za výsledok okamžité uvoľnenie upchatia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolesť prsnikov