Mesačné bábätko - zvracanie, plač...

Stela    11.10.2021, 08:54

Dobrý deň, už si neviem rady. Mám mesačného chlapčeka ktorý je na MM ( BERIEM bylinky Benedikt a senovka). Cca V druhom týždni som dávala Um pár dní (90ml/deň). Už asi dva týždne sa malý budí zo spania a placka je nepokojný zle zaspinkava a príde mi že stále tlačí akoby si nemohol prdknut alebo vykakať, stále chce byť na prsníku a zvracia. Už pár dní si všímam že vyplazuje jazyk (neviem či to môže byť tým že je hladný ) .

Milá Stela,

vašu otázku nie je jednoduché posúdiť prostredníctvom internetu. Odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Budete tak priamo počas dojčenia vedieť vyhodnotiť, kedy bábätko získava mlieko a či ho získava dostatok a toto je kľúčové pre to, aby ste sa vedeli rozhodnúť, aké kroky pre zlepšenie situácie treba urobiť.

Samotné vyplazovanie jazýčka môže byť znakom pripravenosti na dojčenie, ale súčasne nemusí znamenať, že bábätko je hladné. Bábätká sa navyše môžu chcieť dojčiť z rôznych príčin, medzi ktoré patrí aj potreba naplniť si bruško, ale bábätká sa môžu dojčiť aj preto, že dojčenie spĺňa okrem príjmu materského mlieka aj mnohé ďalšie funkcie (upokojovanie, zaspávanie, zohrievanie, odstraňovanie bolesti, sprostredkúva veľmi potrebný telesný kontakt a pod.), tak sa bábätká často dojčia aj bez ohľadu na to, či pre chvíľkou pili, a ak sa dobre napijú, môžu chcieť byť na prsníku aj dlho. Toto všetko je normálne. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť a pod. Dojčenie tak pomáha pri riešení situácií, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, tú schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má tú istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo bábätko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz tieto funkcie prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin.

Častým dôvodom, pre ktorý sa bábätko chce dojčiť je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí, a tieto potreby sa dostávajú do popredia zvlášť pri bábätkách približne okolo 3 týždňa veku, kedy začne byť omnoho náročnejšie bábätko uspať a udržať v spánku a ak sa bábätko po zaspatí zobudí, môže byť potom veľmi nespokojné a uplakané a jeho prejavy správania vyzerajú ako bolesti bruška. V tejto oblasti vám môže významne pomôcť konzultácia s laktačnou poradkyňou, s ktorou si ukážete znaky správania bábätka, ktoré poukazujú a jeho pripravenosť na spánok, vysvetlíte si súvislosti medzi dojčením a spánkom a ukážete si praktické tipy, ako pomôcť bábätku zaspať čo najskôr, keď je na to pripravené a ako ho udržať v spánku. Jedna z možností je nechať bábätko zaspať a vyspinkať sa pri dojčení. Zaspávať na prsníku je pre bábätká úplne normálne, je to jedna z funkcií dojčenia. Bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné. Navyše, bábätko, ktoré položíte do postieľky, sa pravdepodobne skoro zobudí – preto ak bábätko dáte dole z prsníka, môže plakať a správať sa, ako keby ho bolelo bruško (presne tie príznaky, ktoré popisujete), v skutočnosti môže pomôcť, ak ho budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Preto mnohým ženám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu.

Vzhľadom na to, že píšete o tom, že potrebujete zvyšovať tvorbu mlieka bylinkami a pred časom ste bábätko dokrmovali, má zmysel vyhodnotiť, ako vyzerá aktuálne príjem mlieka zo strany bábätka a aké kroky je možné urobiť pre zlepšenie dojčenia. Odporúčame vám preto spoločne s laktačnou poradkyňou urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Prejdite spoločne, či je skutočne potrebné zvyšovať tvorbu mlieka a ak je to naozaj potrebné, potom je dôležité vedieť, že bylinky samotné dojčenie nezlepšia, pretože hoci pomôžu zvýšiť tvorbu mlieka, neodstránia príčinu, pre ktorú tvorba mlieka poklesla. Laktačná poradkyňa vám pomôže túto príčinu (príčiny) zistiť a urobiť kroky k jej odstráneniu.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mesačné bábätko - zvracanie, plač...