Omarit pri dojčení

Melánia    11.10.2021, 09:16

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o pomoc. Lekárka mi zvýšila dávku liekov . Beriem antihistaminiká Omarit 20mg - 2 tablety ráno , 2 večer. Som nútená užívať takého dávky, aby som sa vyhla užívaniu kortikoidov. Prosím Vás , je bezpečné dojčiť aj pri takýchto dávkach liekov ? Za odpoveď vám veľmi pekne ďakujem

Milá Melánia,

Omarit môžete počas dojčenia užívať, z hľadiska dieťatka nepredstavuje problém a to ani vo vyšších dávkach. Ako všetky antihistaminiká, aj Omarit môže pri niektorých matkách znižovať tvorbu mlieka a toto je bod, ktorý je potrebné zvážiť. Neuvádzate vek svojho bábätka, ak ide o staršie dieťa a už Omarit užívate a ono sa bez problémov dojčí ďalej, potom nie je potrebné riešiť, že budete užívať vyššie dávky, pretože je pravdepodobné, že vaše dieťatko sa bude ochotne dojčiť aj pri vyššej dávke liekov.

V prípade, že by ste pozorovali, že bábätko sa na prsníku správa podobne, ako uvádzajú ženy v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

alebo, ak ide o staršie dieťatko, ste pozorovali, že hoci sa ochotne prisáva, dojčí sa veľmi často, dlho, zvlášť v noci, alebo vás bolia pri dojčení či po dojčení bradavky alebo prsníky, je možné že sa prejavuje efekt zníženia tvorby mlieka. Z hľadiska dojčenia v takom prípade nie je dôvod vyhýbať sa liečbe kortikoidmi, pretože akékoľvek množstvo kortikoidov by ste užívali, nezmení to množstvo kortikoidov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v materskom mlieku, toto množstvo nie je možné navýšiť tým, čo by ste vy užívali. Rovnako pre niektoré ženy na potlačenie príznakov alergie dobre funguje kombinácia lokálnych antihistaminík a kortikoidov.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Omarit pri dojčení