Premenstruační syndrom a kojení

Alena    25.10.2021, 21:46

Dobrý den, mám 14ti měsíčního syna (mně je 43 let) a stále kojím. Ráno po probuzení, potom občas dvakrát, někdy i čtyřikrát za den (syn občas jí hodně prikrmy a někdy se chce jen kojit), večer na uspani a v noci dvakrát až třeba i pětkrát. Poslední asi 4 měsíce mám opravdu velký problém před menstruaci a to psychicky propad. Proste mám pocit, ze to nejsem já. Jsem opravdu hodně nervózní, výbušná a propadám do depresí. Hodně mě to vysiluje a myslím, ze i všechny kolem mě. A už několikrát jsem od svého okolí slyšela, abych přestala kojit. Ze moje tělo naprosto jasně signalizuje, ze už nemůže (pravda je, ze noční kojení zvladam spatne a chodím i v noci jist, jinak je mi spatne). Ale já to tak necítím. Myslíte, ze je opravdu možné, ze už to moje tělo opravdu nezvládá? Předem moc děkuji za odpověď. Alena

Milá Aleno,

je pochopiteľné, že starostlivosť o malé dieťatko prináša veľkú záťaž. Ak však dojčenie niečo poskytuje, je to uľahčenie starostlivosti o bábätko. Ľudia často vidia dojčenie ako príčinu všetkých problémov v živote matky či dieťaťa. Často nesprávne dojčenie vidia ako príčinu, pre ktorú sa bábätko v noci budí. Avšak bábätká sa v noci neprecitajú preto, že sú dojčené, čo vám potvrdí mnoho nedojčiacich žien, ktorých bábätká sa budia v noci, hoci ich deti nie sú dojčené. Prečítajte si tento článok, ktorý vysvetľuje dôvody nočného precitania bábätiek a tiež hovorí o tipoch a skúsenostiach, ktoré by vám mohli pomôcť nočnú starostlivosť o bábätko zjednodušiť:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

V tejto situácii namiesto dobre mienených rád o tom, že máte odstaviť, žiadajte okolie o pomoc, aby ste si mohli popri starostlivosti o dieťatko odpočinúť a načerpať energiu. Spite spoločne s dieťatkom a choďte spať vtedy, kedy ono večer. Pokúste sa odpočinúť si aj pri jeho poobednom spánku. Požiadajte okolie o to, aby vám pomohlo so zabavením dieťatka niekedy počas dňa, aby ste mohli mať čas pre relax a odpočinok, aspoň pár dní v týždni, aspoň na hodinku. Požiadajte rodinu a priateľov o pomoc s varením, či starostlivosťou o domácnosť.

Vytvorenie priestoru pre váš odpočinok môže pomôcť zlepšiť aj váš cyklus a zmierniť príznaky predmenštruačného syndrómu. Ak by to bolo potrebné, môžete sa pokúsiť situáciu s PMS zlepšiť vitamínovými preparátmi, ktoré sú určené na potlačenie týchto príznakov (napríklad prípravok Optivite) a ak by to bolo potrebné, môžete na podporu druhej fázy cyklu po ovulácii užívať liek s obsahom progesterónu, ktorý vám pomôže zmierniť príznaky PMS.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Premenstruační syndrom a kojení