Novonarodenec a dojcenie

Kristína    12.11.2021, 10:31

Dobrý deň, Potrebovala by som poradiť. Mam 3dnove bábätko a chcem výhradne dojčiť. No bábätko od začiatku odmieta prsník. Mam veľkú bradavku aj do dĺžky aj šírky, ale prvú dcérku som krasne od kojila 2.roky. Ale Šarlota sa iba jeduje na prsníku, vypluje ho, plače. A ak sa prisaje len dudloce. Schudla uz viacej ako 10% a do kŕmili mi ju fľaškou a teraz už ani nechce veľmi do pusinky bradavku. Bojujeme dlho. Mením všelijaké polohy, skúšam, a mam veľa mlieka, tokom mlieka to nebude. Viete mi prosím niečo poradiť?

Milá Kristína,

bábätká môžu odmietať dojčenie z rôznych dôvodov. Existujú postupy, ako dojčenie zlepšiť a je aj veľmi pravdepodobné, že to pôjde, vaše bábätko je stále veľmi maličké. Príčinou odmietania dojčenia nie je tvar prsníkov, či tvar a veľkosť bradaviek, hoci sa ženy často nesprávne obviňujú. Vaše staršie dieťatko sa dokázalo prisávať a dojčiť. V prípade, že bábätko odmieta dojčenie, je dôležité vyhnúť sa použitiu fľašky alebo klobúčikov, pretože bábätko sa potrebuje naučiť prisávať na konkrétny prsník svojej matky a použitie cumlíka fľaše alebo klobúčika ho v tomto procese mätie, ako vidíte aj vo vašom prípade, že použitie fľašky situáciu ešte zhoršilo. Odporúčame vám preto v tejto situácii čo najskôr kontaktovať poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Poradkyňa vám ukáže, ako prilákať bábätko k prsníku a pomôcť mu správne asymetricky sa prisať. Potom spoločne s poradkyňou zhodnotíte pitie a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

Má určite zmysel pokúsiť sa urobiť kroky pre návrat k dojčeniu, pretože:

- vaše bábätko je maličké a je veľká šanca, že pri uplatnení správnych postupov sa prisaje hneď alebo v najbližších dňoch

- súčasťou týchto krokov je zvyšovanie tvorby mlieka a to je teraz veľmi dôležité

- je možné dokrmovať bábätko aj bez použitia fľaše, priamo na prsníku a bez ohľadu na to, koľko mlieka bude bábätko dostávať prostredníctvom dokrmovania – aj dokrmovanie na prsníku je dojčenie a aj toto je pre bábätko mimoriadne dôležité

Jednotlivé kroky, ktoré by vám pomohla realizovať poradkyňa v osobnom kontakte a ktoré by mohli pomôcť sú:

Okrem toho vám odporúčame nasledovné kroky:
1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Na týchto videách si tiež môžete pozrieť, ako správnou polohou môžete dosiahnuť správne prisatie a ako pri správnom prisatí bábätko pije, a môžete to skúsiť doma napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Pozrite si aj fotografie správneho prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

2) Aby ste sa vyhli fľaši, v prípade, že by sa bábätko neprisalo, potrebujete sa naučiť kŕmiť bábätko iným spôsobom, čo vám tiež ukáže poradkyňa:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

3) Ak by sa bábätko neprisávalo, začnite si odsávať alebo odstrekovať mlieko – aspoň 8x denne 20 minút, z toho aspoň raz v noci.

Potrebujete výrazne zvýšiť tvorbu mlieka prostriedkami, ktoré vám odporučí poradkyňa v osobnom kontakte:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Ak by sa bábätko bolo ochotné prisávať, bude potrebné teraz ho dokrmovať na prsníku. Tu je návod, ako sa pri tom vyhnúť použitiu fľaše:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Je tiež možné, že vo vašom prípade bude vhodné pomôcť bábätku získať dobrý tok mlieka hneď zo začiatku dojčenia pomocou laktačnej pomôcky na prsníku, ktorej cievka sa priloží k prsníku hneď pri prisávaní bábätka, aby bolo motivované dobrým tokom mlieka k tomu, aby ostalo prisaté na prsníku. Toto je jeden zo spôsobov, ako pomôcť bábätku, ktoré sa síce prisaje, ale po pár potiahnutiach sa prsníka púšťa a hnevá sa. Laktačná pomôcka na prsníku pomôže udržať dostatočný tok mlieka.  Bábätká sa učia dojčeniu dojčením. Satie na prsníku je ďaleko viac než len príjem materského mlieka. Aj preto má zmysel snažiť sa o to, aby ste svoje bábätko znovu naučili sať na prsníku. Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo nielen fľašu, ale ani cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

5) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Trávte v kontakte, ideálne koža na kožu, s bábätkom čo najviac času počas dňa. Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – ak by sa prisalo, nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a hneď od začiatku  ho prisávajte s laktačnou pomôckou priamo na prsníku. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami. Ak by sa neprisalo, nakŕmte ho pohárikom a trávte veľa kontaktu koža na kožu.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc. Pozrite si ďalej čo robiť, keď sa bábätko neprisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Novonarodenec a dojcenie