Doplnok zelezo pre babatko

Barbora    14.11.2021, 09:50

Dobry den, predcasne narodena, plne dojcena dcerka ma podla krvneho obrazu nedostatok zeleza (anemiu). Korigovany vek je 4.5 mesiaca (narodila sa 3 mesiace predcasne). Lekarka jej naordinovala kvapky z lekarne (Maltofer). Podla mna jej vsak sposobuju krce v brusku a zapekanie, davali jej ich dlhu dobu na neonatologii. Viete mi poradit pripadnu alternativu? Sama som anemicka beriem rastlinne tabletky Floradix. Bola by to moznost aj pre dcerku? Alebo mam zacat s prikrmami (napr. masom)? Dakujem vopred velmi pekne za odpoved. Barbora

Milá Barbora,

vo vašom prípade je pokračovanie v dojčení mimoriadne dôležité práve z dôvodu, že dcérka je anemická. Materské mlieko obsahuje železo (a to i ak ide o mlieko, ktoré sa tvorí ženám, ktoré sú tiež anemické/chudokrvné) a železo v materskom mlieku sa veľmi dobre vstrebáva. Udržať výlučné dojčenie má pre vaše bábätko obrovský zmysel.

Z hľadiska liečby dcérky existujú rôzne prípravky, ktoré sa používajú v liečbe nízkej hladiny železa, napríklad Narosan. Prekonzultujte iné možnosti liečby s lekárkou, ak máte podozrenie, že bábätku nevyhovuje Maltofer.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Doplnok zelezo pre babatko