Časté denní kojení a denní spánek jen na prsu

Denisa    14.11.2021, 10:08

Dobrý den, vůbec nevím jestli si to přečtete, ale zkusím to... Nemůžu spát, právě jsem dokojila dcerku (4m) a přikryla vedle tulícího se syna (2,5r) a moje mamka mi napsala, jak moc jí přijde divný, že dceru furt kojím a chovám a nechávám spát na prsu..., že je to divný, měla jsem to i u syna a budu jednou strašně trpět až půjdou do školky a bla bla bla. Mamku miluju, ve výchově se dost rozcházíme... Nikdy dřív mi to nepřišlo, já nebyla vychovávaná tolik autoritativně a přesto našim "náš způsob" vadí. Řešíme to dlouho. Nicméně, jaké jsou argumenty a důvody pro dceřiné denní šlofíky na prsu a časté denní kojení? Moc děkuji

Milá Deniso,

potreba častého dojčenia súvisí s tým, že dojčenie je nielen pitie mlieka, ale aj starostlivosť o bábätko. Častým dôvodom, pre ktorý sa bábätko chce dojčiť je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Zaspávať na prsníku je pre bábätká úplne normálne, je to jedna z funkcií dojčenia. Bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné. Navyše, bábätko, ktoré položíte do postieľky, sa pravdepodobne skoro zobudí – preto ak bábätko dáte dole z prsníka, môže plakať a správať sa, ako keby ho bolelo bruško, v skutočnosti môže pomôcť, ak ho budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Preto mnohým ženám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu.

To, čo robíte, má obrovský zmysel a robili to až do nedávnej doby všetky ženy a bábätká milióny rokov počas evolúcie ľudského druhu. Zaspávanie na prsníku je normálna súčasť dojčenia, je to jedna z funkcií dojčenia. Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že dojčenie podľa potrieb bábätka (a teda aj dojčenie na zaspatie a udržanie sa v spánku) je dôležitou podmienkou úspešnosti dojčenia. Generácia rodičov, ktorí nemajú skúsenosti s dojčením, samozrejme nebude tomuto rozumieť, pretože mnohí si predstavujú prsník ako ekvivalent fľaše s mliekom. Dojčenie je však omnoho viac než len príjem mlieka.

Mnoho argumentov a vysvetlení, ktoré vás upokoja a pomôžu vám aj v komunikácii s vašimi rodičmi, poskytujeme v kurze o vzťahovej výchove (nielen) dojčených detí, ktorý vám veľmi odporúčame si vypočuť:

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/ako-vychovavat-dojcene-deti/

a spolu s ním si prečítať ďalšie informácie v e-booku, ktorý sme na túto tému pripravili:

https://www.mamila.sk/shop/knihy/26-vztahova-vychova-ebook.html



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Časté denní kojení a denní spánek jen na prsu