Večerné zaspávanie na prsníku

Andrea    15.11.2021, 10:06

Mám 2 mesačnú dcérku plne kojenú. Kojím ju na požiadanie, vychádza to cca každé 2 hod počas dňa. Doteraz sme nemali problém s večerným uspávaním na nočný spánok, vždy sme si spolu lahli do postele, kojila som cca pol hodinku a počas toho malá zaspala. Posledné dni nám ale večerné kojenie/uspávanie trvá aj 2 hodiny, počas ktorých chce byť nonstop na prsníku a ťahá ako besná a je veľmi nekľudná. Vačšinou jej musím dať aj druhý prsník.Počas tých dvoch hodín sa vždy aj 1-2x pogrcká a musím ju dať odgrgnúť ale potom vždy začne šialene hladať prsník akokeby týžden nejedla. Nakoniec sa vždy ukľudní a zaspí ale neviete mi poradiť čo sa mohlo zmeniť, prečo má zrazu potrebu byť prisatá tak dlho a zároveň aj toľko ťahať ? Je to vôbec v poriadku keď je tak dlho na prsníku? Priberá dobre, počas dňa nemáme absolútne žiadny problém, len mi príde veľmi zvláštna táto zmena vo večernom kojení, prečo je taká nekľudná, besne ťahá a tak dlho. Ďakujem pekne za odpoveď.

Milá Andrea,

takéto správanie bábätka sa často v našej spoločnosti označí za bolesti bruška, koliku a často sa z tohto správania nesprávne obviňuje matka za to, čo zjedla. Problém s kolikami, boľavým bruškom a plačom bábätka nemusí súvisieť len s „plynmi v brušku“. Potvrdzujú to aj výsledky tejto štúdie, ktorej záver znie: Kvapky a lieky proti kolike nepomáhajú. Väčšinou totiž ide o ďalšie príčiny, ktoré je možné zlepšiť niektorými opatreniami – na základe vášho popisu najmä v bode 2:

1) Zlepšiť dojčenie v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení

Ak sa zabezpečí, aby bábätko dokázalo lepšie regulovať príjem mlieka a aby na prsníku správne pilo, situácia sa môže zlepšiť. Niekedy zlepšenie dojčenia a efektívnejšie pitie môže pomôcť, aby sa znížilo množstvo plaču. Navyše bábätko sa môže chcieť dojčiť napriek tomu, že pred chvíľkou pilo. Pokojne mu umožnite prisať sa naspäť na prsník. Možno potrebuje dojčenie na to, aby mohlo zaspať.

Spoločne s laktačnou poradkyňou by ste mali urobiť úpravy pre zlepšenie prisatia bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Zlepšiť spánok a zaspávanie bábätka a dokázať bábätku pomôcť, aby zaspalo. Dojčenie, spánok a plač veľmi úzko súvisia a najmä večer sa môže prejaviť to, že bábätko sa počas dňa dostatočne nevyspalo. Toto je najpravdepodobnejšia príčina toho, čo popisujete, ak vylúčime možnosť, že by bábätko nezískavalo dostatok mlieka. Bábätko si vďaka dojčeniu podľa potrieb vytvára svoj vlastný režim. Ten pozostáva zo spánku, dojčenia a bdenia. V tomto veku sa čas bdelosti pri bábätku prakticky spája s dojčením. Čo prakticky znamená, že počas dňa v tomto veku bábätka od momentu, kedy sa bábätko zobudí a začnete ho dojčiť, potrebuje bábätko znova zaspať do pol hodiny, najneskôr 45 minút. Súčasne situáciu ovplyvňuje aj to, či bábätko prespí celý spánkový cyklus. Ak sa napríklad bábätko po zaspatí položí do postieľky či kočíka a tam sa po 10 – 15 minútach zobudí, nevyspalo sa dostatočne a niekoľko takýchto zobudení počas dňa sa potom často prejavuje dlhý uspávaním a nespokojnosťou večer.

Preto bábätko je potrebné dojčiť vtedy, keď sa precitá, sústrediť sa na to, aby získavalo dostatok mlieka, porovnajte pitie svojho bábätka s týmito videami:

Najčastejšie príčiny plaču súvisiaceho so spánkom a zaspávaním sú:

  • bábätko je už unavené a chce zaspať a potrebuje pri zaspávaní pomoc
  • bábätko malo už za celý deň príliš veľa podnetov a nedokáže sa samo uspokojiť a potrebuje, aby ho niekto ponosil a pomohol mu zaspať

Sú bábätká, pri ktorých rodičia musia mať široký repertoár toho, ako ich upokoja a uspia ešte pred tým, než sú príliš unavené. Hoci to môže byť náročné, dieťatku môže pomôcť, ak sa ho budete snažiť uspať počas dňa tak, aby spalo dostatočne často a dostatočne dlho. Skúste si bábätko dať do nejakého nosiča či šatky, dojčiť ho pri tom a snažte sa ho uspať tak, aby nebolo cez deň príliš dlho hore. Ak dieťa totiž necháte hore, môže vydržať nespať, ale uspať ho bude stále ťažšie a bude stále nespokojnejšie. Aj večer ho skúste začať uspávať skôr ako obvykle, aby ste sa vyhli tomu, že už bude príliš unavené. Skúste si s ním ísť spoločne ľahnúť do postele už skôr. Dieťatko pravdepodobne potrebuje pri večernom dojčení zaspať, a ak sa mu to nepodarí, môže sa skúšať opätovne prisávať, ale keďže nezaspí, tak je nespokojné alebo aj plače. Niektoré bábätká večer ľahšie pri dojčení zaspia, ak sú v nejakom nosiči a popri dojčení s nimi chodíte, či ich hojdáte na fitlopte.

3) Nájsť spôsoby na utíšenie bábätka (čo môže zahŕňať nosenie, kontakt koža na kožu, použitie fitlopty a podobne).

Bábätko chce byť s niekým v blízkom kontakte (ideálne je nosiť ho v takejto situácii v šatke či inom nosiči). Bábätká potrebujú byť v náručí rodičov, a keď tam nie sú, môžu byť nespokojné. Mnohé bábätká nespĺňajú predstavu rodičov o tom, že po nadojčení by mali byť spokojné, ležkať a nejakú dobu sa hrať samy. Majú potrebu byť nosené a pozorovať rodičov pri ich bežnej činnosti.

4) Ochrániť bábätko pred prílišným množstvom podnetov a následnou predráždenosťou večer.

Zmeniť niektoré činnosti, ktoré niekedy spôsobujú plač bábätka: prebaľovanie pred dojčením, nepotrebné odgrgávanie, snaha o to, aby dieťa dokázalo samo zaspať, dávanie dieťatka dolu z prsníka pred tým, ako tuho spí; manipulácia s bábätkom po tom, čo začína (na prsníku) zaspávať; večerné kúpanie a pod.

5) Bábätko vyjadruje svoju potrebu kakať či cikať a môže mu pomôcť, keď ho rozbalíme.

Mnohé bábätká rady cikajú či kakajú, keď sú rozbalené. A vtedy často zmiznú problémy s „kopkaním“ a nespokojnosťou.

Až na výnimky strava matky neovplyvňuje správanie a plač bábätka, hoci niekedy niektoré matky skutočne zistia, že niektorá potravina spôsobuje bábätku problémy - často je to napríklad konzumácia kravského mlieka. Jediný dôvod na vylúčenie nejakej potraviny by mohlo byť, ak by matke daná potravina nerobila dobre alebo ak by bol na to iný konkrétny dôvod. Paušálne vylúčenie potravín je nevhodné a nežiaduce. Strava je nepravdepodobnou príčinou plaču bábätka. Vynechajte naozaj len tie potraviny, o ktorých sa opakovane presvedčíte, že dieťaťu robia problémy. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Večerné zaspávanie na prsníku