Kojení v těhotenství a tvrdnuti podbřišku

Lenka    18.11.2021, 13:00

Dobrý den, jsem v šestém týdnu těhotenství a při kojení ( hlavně v noci) pociťují tvrdnuti v podbřišku. Ukončit kojení nechci, dcerce je 16 měsíců, ale bojím se, aby to neohrozilo miminko... doktorky se raději ptát zatím nechci, myslim si, že by mi řekla at přestanu kojit. Není to pro nenarozené miminko nebezpečné Děkuji za odpověď.

Milá Lenko,

počas dojčenia v tomto štádiu tehotenstva ženy môžu pociťovať tvrdnutie brucha. Samo o sebe toto nie je dôvod na to, aby nepokračovali v dojčení. V tomto našom článku nájdete v dolnej časti množstvo štúdií, ktorými môžete argumentovať a ktoré ukazujú, že dojčenie počas tehotenstva nepredstavuje problém: 
https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-pocas-tehotenstva/

Bez ohľadu na dojčenie sa stáva, že určité percento všetkých tehotenstiev sa končí predčasným pôrodom. Vtedy je samozrejme ľudské hľadať dôvody, a ak matka dojčila, je jednoduché ako príčinu označiť dojčenie, hoci za iných okolností by sme len skonštatovali, že dôvod nepoznáme. Stimulácia bradaviek počas dojčenia, na ktorú je telo matky bežne zvyknuté, nie je dostatočná na to, aby spôsobila predčasný pôrod ani v záverečných mesiacoch tehotenstva. Dojčenie neodoberá matku o živiny, pretože počas tehotenstva je množstvo mlieka, ktoré sa žene tvorí, minimálne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení v těhotenství a tvrdnuti podbřišku