Bojkot pri prisávaní

Mária    23.11.2021, 15:04

Dobrý deň. Syn má 10 týždňov. Zatiaľ je plne dojčený, lebo prikŕmiť sa nedá, ale na poslednej poradni už mal slabý váhový prírastok. Bradavky nebolia, ale sú trochu začervenané. Zhruba pred mesiacom začal niekedy počas plaču odmietať sa prisať. Vtedy sa prehýba do luku, odťahuje a musím ho prikladať počas hojdania, aby sa upokojil. Odvtedy je to stále častejšie. Dojčím od narodenia na požiadanie, niekedy je to aj každých 15 minút, prisatie je správne (bola u nás poradkyňa), ale zdá sa mi, že mlieka mi ubúda a syn akoby ani nechcel piť, iba cuckať. No keď ho položím do postele, hneď je hore a spí iba na prsníku. Už je to veľmi vyčerpávajúce a ja ho chcem dokŕmiť, ale cez cievku sa nedá, lebo sa zlostí, že mu mlieko rýchlo tečie a zakuckáva sa. Cumlík nepozná. Čím to je, že zrazu prestal chcieť sa prisávať, keď doteraz to bol zaručený spôsob upokojenia? Myslela som, že plače preto, že sa chce dojčiť. Ďakujem za odpoveď!

Milá Mária,

správanie bábätka, ktoré opisujete, vysoko pravdepodobne súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať.

Z toho, čo popisujete, je kľúčové sa čo najskôr stretnúť s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Je možné, že bábätko sa v čase, kedy ste sa s laktačnou poradkyňou stretli, prisávalo iným spôsobom, ako teraz. Porovnajte prisatie svojho bábätka s týmito informáciami:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa nepoškodzuje tkanivo bradaviek (začervenanie je dôsledkom poškodenia). Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete. A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Všetky tieto kroky pomáhajú zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka priamo z prsníka. Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Na základe toho, čo popisujete, je pravdepodobné, že v tejto situácii bude kľúčové zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

a pravdepodobne bude bábätko potrebovať okrem krokov pre zlepšenie dojčenia aj dokrmovanie. Úprava prisatia je v tomto prípade tiež kľúčová, pretože dokrmovanie laktačnou pomôckou funguje horšie pri nesprávnom prisatí bábätka. Je možné, že správanie, ktoré popisujete pri snahe použiť na dokŕmenie bábätka laktačnú pomôcku, súvisí s tým, že je potrebné urobiť konkrétne praktické kroky, ktoré vám pomôžu. Poraďte sa o tomto s laktačnou poradkyňou osobne, aby ste našli spôsoby, ako bábätku pomôcť získavať viac mlieka a zvládnuť prakticky jeho dokrmovanie na prsníku. Ak by si kroky pre zlepšenie situácie vyžadovali viac času, pre dokrmovanie je možné medzičasom použiť pohárik:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Zintenzívnite fyzický kontakt s bábätkom:

  • Buďte čo najviac s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, nosič...).
  • Spite s ním spolu v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napríklad v nosiči), nie s cumlíkom alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napríklad sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, pri hojdaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť  vhodné okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Spoločne s laktačnou poradkyňou sa porozprávajte tiež o krokoch, ktoré by viedli k odstráneniu poškodzovania tkaniva bradaviek a odstránenia začervenania.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bojkot pri prisávaní