Plánovanie tehotenstva počas kojenia a zdravotné problémy

Maja    25.11.2021, 12:26

Dobrý den, dcéra kojena, má 15 mesiacov. Ja mam 39, chceli by sme ešte 2 dieťa. No mali by sme počkať ešte aspoň pol roka malu ešte musím dvíhať občas. 1. tehotenstvo som mala rizikové, nesmela som nič dvíhať, šetriť sa ,nemala som síl na nic... cukrovka, glomerularny povod krvi v moci už asi 5 rokov. Teraz mi zistili zvýšený očný tlak, doktorka mi nemohla dat kvapky kvôli kojeniu, som objednana na ďalšie vyšetrenia. Obávam sa co bude s kojenim dcéry pripadne ci zvládnem kojenie v tehotenstve a ci to môj zdravotný stav bude dovolovat, viete mi poradiť co robiť? Začať malu odstavovat? No zatiaľ si to neviem predstaviť, nie je na to ešte zrelá. Ďakujem za rady

Milá Maja,

dojčeniu sa často kladú nezmyselné prekážky. Mnohé ženy sú nútené vyberať si medzi svojim zdravím a dojčením, ale takto otázka nestojí. Prečítajte si napríklad túto odpoveď z našej poradne týkajúcej sa možnosti liečby vysokého očného tlaku:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=3013

a tiež toto vysvetlenie, na základe ktorého medicínsky tím o. z. MAMILA pristupuje k riešeniu týchto otázok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Dojčenie sa tiež často nesprávne vníma ako všetko alebo nič. Ak sa ešte pol roka nebudete snažiť otehotnieť, potom minimálne tohto pol roka môžete dojčiť bez obmedzení a nemusíte v tomto smere nič riešiť. Ak by ste sa aj rozhodli po pol roku dojčenie ukončiť, neznamená to, že už teraz by ste mali robiť nejaké kroky pre ukončovanie dojčenia. Každý deň navyše je pre vaše bábätko a aj pre vaše zdravie dôležitý. Navyše samotná snaha otehotnieť alebo aj tehotenstvo nie sú dôvodom na ukončenie dojčenia. V prípade, že by tehotenstvo znova bolo rizikové, odpoveď na otázku, či pokračovať v dojčení, nie je jednoduchá a v konečnom dôsledku sa budete musieť rozhodnúť vy sama.

Prečítajte si tento detailný článok na túto tému:

Dojčenie počas tehotenstva

Ten vám poskytne základné informácie a môžete s nami o tejto téme znova poradiť, keď budete tehotná a budete zvažovať, či pokračovať v dojčení. Neexistuje žiadne zdokumentované riziko pre matku či nenarodené bábätko, keď matka počas normálneho tehotenstva dojčí. Kontrakcie maternice počas dojčenia sú normálne a nespôsobujú predčasný pôrod – nakoniec, kontrakcie maternice spôsobuje aj pohlavný styk, ktorého sa väčšina párov počas tehotenstva nevzdáva. Je pravdou, že (bez ohľadu na dojčenie) sa určité percento všetkých tehotenstiev končí potratom. Vtedy je samozrejme ľudské hľadať dôvody a ak matka dojčila, je jednoduché ako príčinu označiť dojčenie, hoci za iných okolností by sme len skonštatovali, že dôvod nepoznáme. Rovnako neexistujú medicínske dôkazy o tom, že by dojčenie oberalo nenarodené dieťa o živiny. Stimulácia bradaviek počas dojčenia, na ktorú je telo matky bežne zvyknuté, nie je dostatočná na to, aby spôsobila predčasný pôrod ani v posledných troch mesiacoch tehotenstva. Preto matka nemusí dieťa odstaviť ani po 6. mesiaci tehotenstva.

Okrem toho môžete už teraz začať robiť kroky pre to, aby nové tehotenstvo malo čo najväčšiu šancu byť fyziologické. Preštudujte si napríklad informácie zo stránok www.plodar.sk, na základe ktorých môžete už teraz začať sledovať svoje znaky plodnosti a vyhodnocovať kvalitu menštruačných cyklov sledovaním biomarkerov plodnosti. V prípade, že by to bolo potrebné, môžete preventívne začať plodnosť zlepšovať cielenou liečbou na zlepšenie konkrétnych biomarkerov, ktoré by sa v záznamoch ukázali ako zhoršené. Rovnako sa s lektorkami tejto metódy môžete dohodnúť na všeobecných úpravách životného štýlu, ktoré sa týkajú vášho odpočinku, relaxácie, stravy a podobne. Toto všetko má potenciál zlepšiť cyklus, v ktorom by ste otehotneli a toto samo o seba môže znížiť riziko, že tehotenstvo bude rizikové.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Plánovanie tehotenstva počas kojenia a zdravotné problémy