Tlačová správa WHO: Nedostatok podpory spôsobuje, že deti nie sú dojčené

02.08.2017

Pri príležitosti Svetového týždňa dojčenia vydala Svetová zdravotnícka organizácia tlačovú správu, v ktorej upozorňuje, že matky na celom svete nemajú možnosť dojčiť kvôli nedostatku podpory. Viete, koľko životov by bolo možné zachrániť a koľko finančných prostriedkov by sa dalo ušetriť, ak by sa na každé bábätko investovalo do podpory dojčenia iba 4,7 dolára? Prečítajte si viac v článku.

Svetová zdravotnícka organizácia pri príležitosti Svetového týždňa dojčenia vydala tlačovú správu, v ktorej upozorňuje, že žiadna krajina na svete nedodržiava plne odporúčané štandardy pre dojčenie. Pri tejto príležitosti WHO zverejnila novú analýzu, ktorá dokazuje, že, ak by sa investovalo iba 4,7 amerických dolárov na jedno dieťa, pomohlo by to zvýšiť do roku 2025 počty výlučne dojčených detí v 6 mesiaci na 50 %. WHO hovorí, že takáto malá investícia by znamenala, že by sa zachránili životy 520-tisíc detí do veku 5 rokov a v priebehu 10 rokov by sa ušetrili finančné prostriedky v hodnote 300 miliárd amerických dolárov.

Výkonný riaditeľ UNICEF Anthony Lake dodáva: „Tým, že nie sme ochotní investovať do dojčenia, spôsobujeme, že matky nedojčia a deti nie sú dojčené a platíme za to dvojnásobne: v stratených životoch a v stratených možnostiach.“

Medzi opatreniami, ktoré by pomohli túto situáciu zmeniť, patrí:

• poskytnúť investície, vďaka ktorým by sa zvýšili počty detí dojčených od pôrodu do dvoch rokov
  • plne zahrnúť do legislatívy štátov striktné dodržiavanie Medzinárodného kódexu WHO o marketingu náhrad materského mlieka
  • podporiť myšlienku platenej materskej dovolenky a opatrenia, ktoré by pomohli vytvoriť pracovné podmienky priateľské k dojčeniu
  • zahrnúť do ošetrovateľských postupov v nemocniciach 10 bodov iniciatívy baby-friendly a zabezpečiť darcovské materské mlieko pre chorých a zraniteľných novorodencov
  • zabezpečiť prístup k pomoci pre dojčiace matky
  • posilniť systém, ktorý by monitoroval dodržiavanie týchto podmienok

Občianske združenie MAMILA za 15 rokov svojej existencie pomohlo postupne zásadným spôsobom zvýšiť počty dojčených detí. Počty detí dojčených v 6 mesiaci vďaka našim aktivitám stúpli trojnásobne. Vďaka našim aktivitám sa začalo hovoriť o možnosti dojčenia starších detí a následne sa mimoriadne zvýšili počty detí, ktoré sú dojčené aj po prvom či druhom roku života.

Viacerí odborníci na dojčenie zo sveta označujú Slovensko za svetový unikát v podpore dojčenia práve vďaka aktivitám o. z. MAMILA. Šanca pre dojčenie znamená pokračovať v tejto práci.

Podporte aktivity občianskeho združenia MAMILA pre podporu dojčenia a pomoc dojčiacim matkám. Ďakujeme!