Dlha doba kym sa spusi mlieko

Tatiana Jozafova    24.02.2013, 11:24

Dobry den, mam 3,5 mesacnu dceru, plne dojcenu. Moj problem je, ze v poslednom tyzdni mam pocit, akoby som stracala mlieko. Ked sa mala prisaje, tak niekedy trva aj pol minuty, kym jej zacne tiect mlieko. Najhorsie je to vecer, lebo mala je uz vacsinou unavena a nervoznejsia a ked jej mlieko nejde hned, prestane sat, zacne plakat a tym padom sa mlieko nespusti vobec. Cez den taha tak, ze mlieko sa spusti, aj ked posledne dva dni som mala problem aj pri dennom krmeni. Cez den som to vyriesila tak, ze som skusila o hodinu a mlieko sa spustilo, vecer ked uz velmi place, tak jej dam ostriekane mlieko, ktore som si vytlacila cez den po kazdom kojeni (cca 50 ml). Mala ma momentalne rezim, ze pije 5x za cen (sedem h. rano, jedenast h. obed, tri h. rano, sedem h. vecer a desat h. vecer). Tento rezim ma uz cca 3 tyzdne. Narodila sa s 2850 g a momentalne vo veku 3,5 mesiaca ma 5,2 kg. Myslim ze dojciacu techniku mam dobru, nakolko prisia ma pri/po kojeni nikdy neboleli. Zacala som brat caj s obsahom senovky greckej, mam malu budit kazde dve hodiny a prikladat, ako sa vsade pise, aj napriek tomu, ze bude nervozna a pravdepodobne kej jej nepojde mlieko, nebude sat a tym padom sa mlieko nespusti (a okrem toho bude nevyspata)? Pripadne je iny sposob ako zvysit tvorbu mlieka? Dakujem za odpoved.

Milá Tatiana,

takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne,  pričom bábätko saje len koniec bradavky, a tak jeho pitie závisí len od spustenia mlieka. Túto situáciu často spôsobuje používanie cumlíka (aj občasné) ako aj fľaše - aj z tohto dôvodu je veľmi dôležité, aby ste fľašu prestali používať. V dôsledku nesprávneho prisávania sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, ktoré popisujete, keď sa bábätko odmieta prisať.

Urobte tieto kroky:

1) Prečítajte si tento článok a vylúčte podľa v ňom uvedeného zoznamu iné možné príčiny, prečo sa tvorba mlieka mohla znížiť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

2) Dieťatko by zostávalo dlhšie na prsníku, ak by sa zvýšila tvorba mlieka. Skúste postupovať bodu 7 v tomto návode:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Oba návody z bodu 1 a 2 použite bez ohľadu na to, že sa v nich píše o slabom priberaní, čo nie je váš prípad. Bez ohľadu na túto skutočnosť sú relevantné pre to, aby ste odstránili prípadné príčiny zníženia tvorby mlieka a aby ste zvýšenou tvorbou dieťatko motivovali k dlhšiemu pitiu na prsníku.

3) Pre to, aby dieťatko zostávalo dlhšie na prsníku, môžete urobiť aj ďalšie opatrenia, ktoré nájdete v tomto návode:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Na všetkých týchto krokoch je jednoduchšie pracovať v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ochotu bábätka zostávať na prsníku, aj keď v danom okamihu práve netečie veľké množstvo mlieka, ovplyvňuje okrem iného aj miera fyzického kontaktu. Ten, ak sa zvýši použitím kontaktu koža na kožu, nosením, spoločným spaním, tak sa zvýši aj satie bábätka na prsníku. Pokúste sa bábätku ponúkať prsník v polobdelom stave – využite momenty, kedy zaspáva alebo sa prebúdza. Toto spolu so účinným zvýšením tvorby mlieka je kľúčom k riešeniu tejto situácie.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlha doba kym sa spusi mlieko