Navrat do prace- 5 mesicni miminko

Anna    18.01.2024, 10:10

Dobry den, moc prosim o radu. Ziju v zahranici a bohuzel je tu materska pouze 14 tydnu. Prodlouzila jsem si to, ale bohuzel v 5 mesicich veku miminka musim zpet do prace. Budu pryc 6:30-11:30. Prvni mesic bude miminko dopoledne s tatinkem a pote uz dopoledne v jeslickach. A ja resim, jak resit papani. Mala je 100% kojena. Rano pred praci, odpoledne, vecer a v noci budu kojit. Ale nevim, jak resit cas, kdy s malickou nebudu. Jestli zaradit prvni prikrmy nebo davat odsate mleko z lahve? Bohuzel mi lahev vubec nechce prijmout - neumi z ni sat. A ja se bojim, kdyz dam lahev se snadnejsim prutokem, ze zacne odmitat prso. V praci to bude slozite s odsavanim, ackoliv cestu najdu, pokud to bude nutne. Doufala jsem, jestli by treba bylo mozne, ze bych nakojila v 6:30 a pote az doma v 11:30 s tim, ze bych v te pauze nemusela odsavat a telo by upravilo potrebu mleka, aniz by se snizilo mnozstvi mleka pro miminko po zbytek dne? Kdybych zbytek dne kojila v pravidelnych intervalech.. Jak tohle nejlepe resit? Jsem zoufala.. do prace se vracet musim, ackoliv mi to rve srdce. Bohuzel jina cesta neni. Prosim, poradte mi, jak se s timto poprat a udelat to co nejjednodussi pro miminko.. dekuji, Anna

Milá Anno,

vo veku vášho bábätka je možné dojčenie s prácou zladiť relatívne dobre, zvlášť, keď budete odchádzať len na polovicu dňa. V tomto veku už dieťatko totiž môže jesť akékoľvek jedlo, bežné rodinné jedlá, je možné zamerať sa na kalorické potraviny, aby sa dieťatko dokázalo zasýtiť aj z malého množstva jedla. Zoznam potravín, ktoré je možné kombinovať, dopĺňať olejom či maslom do každej porcie, aby boli vysoko kalorické, uvádzame v závere tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Zo začiatku vám pomôže, ak by ste si mohli v práci aspoň 1 – 2x odsať mlieko, ale neskôr už nebudete musieť odsávať. Opatrovateľ, ktorý sa bude starať o dieťatko v čase, keď budete v práci, mu môže dávať piť z obyčajného otvoreného pohárika (nie s pohárika so sosáčikom - to je len iný typ fľaše), prípadne, ak by nechcelo piť z pohárika, tak, kým sa to bude učiť, je možné, aby mu opatrovateľ dával jedlo, ktoré bude dostatočne tekuté, čím sa pokryje aj potreba tekutín. Ak by bábätko v čase vašej neprítomnosti bolo ochotné vypiť odsaté mlieko z pohárika alebo ho zjesť v príkrme, môžete to robiť takto. Odsaté mlieko môže opatrovateľ bábätku podať ďalší deň, stačí, keď mliečko uschováte v chladničke, pri izbovej teplote ostane nepokazené viac ako 24 hodín. Zameškané doženiete po návrate z práce, zvlášť, ak budete pracovať len pol dňa, stačí, ak sa zameriate na dojčenie po návrate do práce po zvyšok dňa, v noci a ráno pred odchodom do práce.

Pre to, aby dojčenie bez problémov pokračovalo ďalej, je veľmi dôležité, aby dieťatko v čase vašej neprítomnosti nedostávalo cumlík, či fľašku. A to bez ohľadu na to, aký je marketing fľaše, používanie akejkoľvek fľašky ovplyvňuje negatívne dojčenie, aj fľašky, o ktorej by výrobca klamlivo tvrdil, že je možné ju kombinovať s dojčením. Firmy vytvárajú neetický a zavádzajúci marketing, v ktorom tvrdia, že ich fľaša je revolučná, pretože dieťa z nej pije ako pri dojčení z prsníka, prisáva sa ako pri dojčení z prsníka, fľaša sa podobá na prsník, poskytuje nižší tok mlieka. Nič z toho nie je pravda. Preštudujte si tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/flasky/

Má zmysel vyhnúť sa aj nádobám, ktoré sa typicky predávajú pre bábätká po 6 mesiaci. Bábätko naučte piť tekutiny z otvoreného pohárika. Čokoľvek, na čo sa bábätko musí prisávať (sosáčik, náustok, slamka, či dokonca aj 360° pohárik) potenciálne zhoršuje prisatie bábätka a to má potenciál znižovať tvorbu mlieka.

Preto najnáročnejšou časťou celej tejto situácie je to, aby si čase, keď doma nebudete, opatrovateľ dieťatka našiel spôsoby, ako ho upokojiť, nosiť, zabaviť, uspať a podobne a pri tom nepoužiť cumlík alebo fľašu. Toto môže byť najnáročnejšia časť celej situácie, náročnejšia než poskytnutie jedla. Opatrovateľ bude musieť mať veľa energie a vynaliezavosti, aby toto zvládol.

Dieťatko v tomto veku už nepotrebuje a nemá dostávať umelé mlieko. Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že umelé mlieko v tomto veku dieťatka nemá zmysel používať, pretože jeho používanie vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí.  Zamerajte sa na dojčenie v čase, kedy budete s dieťatkom môcť byť a v medzičase mu stačí bežné jedlo. Pomôcť vám môže aj naša krátka, ale komplexná prednáška o tom, ako sa bábätká učia jesť:

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/prikrmy/

Prečítajte si aj v našich príbehoch skúsenosti žien o dojčení po návrate do práce:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Navrat do prace- 5 mesicni miminko