Zápcha, grganie a spánok u 2 mes. bábätka

anna    03.02.2024, 22:56

Dobrý deň, syn ma 2 mesiace , iba dojčený. Máva zápachu , týždeň , možno az dva a husté kakanie. Kojím ho až do plna a potom odgrgavame 2-4 hodiny a prestávam ho postupne kojiť aby mu pretrávilo. Uvedomila som si že ho dojčím až keď si pýta mieko plačom, pretože napapaný mi nespí, respektíve zaspi na 2 minuty a kazde grgnutie ho potom zobudí. A to sa deje asi 10x v prievidza 3 hodín až kým nieje znovu hladný a unavený so stáleho zobúdzania. (Cez deň spi iba v šatke, aby si grgol a znovu zaspal. V noci kojím až po 5tich hodinách (3 hoďky grga a potom kludne spi) , spi na mojej hrudi a s cumlíkom , nachvíľu ľahnem ale vlastne stále odgrgavame. Taký kolobeh deň aj noc. Cumlík som kúpila asi po 4 týždňoch, ukľudní ho to , mal záchvaty placu od únavy a nepomáhalo nic . Kojiť sa chce stále mam pocit, ale odkladam to na 1hodinu, 2 až 3, lebo mu je zle , boli ho brucho a s plačom grga. Je to druhý syn, prisatie na prsníku mi príde vporiadku

Milá Anna,

v situácii, ktorú popisujete, vám odporúčame vyhodnotiť dojčenie, správanie bábätka a súvislosti medzi dojčením a spánkom, plačom a nespokojnosťou bábätka v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Je pochopiteľné, že v situácii, ktorú opisujete, hľadáte spôsoby, ako bábätku pomôcť, aby bolo spokojnejšie a zdá sa logické riešiť situáciu obmedzením dojčenia, pretože ženám sa často hovorí, že príčinou plaču a nespokojnosti bábätka sú problémy s trávením, ktoré majú súvisieť s častým dojčením, s tým, že sa mieša čerstvé mlieko v brušku s natráveným atď. Tieto odporúčania znejú logicky, v skutočnosti však neriešia skutočnú príčinu. Pretože bábätkám neškodí časté dojčenie. Práve naopak, vytváranie intervalov a používanie cumlíka, aby bábätko dokázalo počkať na ďalšie dojčenie dlhšiu dobu, majú potenciál situáciu s plačom a nespokojnosťou bábätka ešte zhoršiť, keďže znižujú príjem mlieka zo strany bábätka.

Ponúkame vám preto možnosť prejsť s laktačnou poradkyňou to, ako aktuálne vyzerá príjem mlieka zo strany bábätka a ak by to bolo potrebné, urobiť kroky, ktoré by príjem mlieka zvýšili:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Laktačná poradkyňa vám pomôže s tým, aby bábätko počas dojčenia získalo všetko dostupné mlieko z prsníkov a potom budete spoločne pomáhať bábätku, aby zaspalo a aby sa udržalo v spánku. Problémy s odgrgávaním a neustálym budením sa je potrebné vidieť v osobnom kontakte, aby bolo možné nájsť spôsoby, ako toto prekonať a celý kolotoč dojčenia, uspávania a udržania v spánku sa stal zvládnuteľným a nezaberal toľko času a energie, ako sa to deje teraz. Súčasne vám laktačná poradkyňa pomôže nájsť spôsoby, ako utíšiť bábätko a prekonať plač aj bez toho, aby bolo potrebné použiť cumlík. Použitiu cumlíka má zmysel sa vyhnúť, pretože bábätko, ktoré dostáva cumlík, sa začne prisávať na prsník plytko (pri prisatí mu je vidieť kútik úst a pery) a často sa pri takomto prisatím dotýka prsníka nielen brada bábätka, ale aj jeho noštek. Takéto prisatie spôsobuje, že bábätko nedokáže z prsníka získavať dostatok mlieka a situáciu ešte zhoršuje to, že bábätko, ktoré dostáva cumlík, sa učí používať iné svaly pri satí na prsníku. Toto ešte viac znižuje jeho schopnosť získavať z prsníka dostatok mlieka.

Prejavy bábätka, ktoré súvisia s trávením, sa často v našej spoločnosti dezinterpretujú. Typickým príkladom je tzv. „kolika“, ktorá v skutočnosti vôbec nesúvisí s bolesťami bruška a dnes existuje mnoho štúdií, ktoré jednoznačne dokazujú, že príčinou správania bábätka, ktoré sa vyhodnocuje ako „kolika“, ako „boľavé bruško“ sú príčiny súvisiace s potrebou zlepšiť dojčenie alebo príčiny, ktoré súvisia s nedostatkom fyzického kontaktu bábätka s telom matky počas dňa a noci, čo spôsobuje nesprávne regulované fyziologické funkcie bábätka.

Niekedy totiž skutočne prejavy, ktoré človek vyhodnotí ako boľavé bruško, problémy s vykakaním súvisia s dojčením a je možné ich zmeniť zlepšením dojčenia. Ak by to tak nebolo, bolo by dobré vyhodnotiť správanie bábätka a pokúsiť sa zvýšiť fyzický kontakt bábätka s vami, vysvetlíte si s poradkyňou súvislosti medzi dojčením a spánkom, zaspávaním. Toto bývajú najčastejšie príčiny, keď sa situácia nesprávne vyhodnocuje ako problém s trávením. Pretože stolica dojčeného bábätka za normálnych okolností nebýva formovaná a teda býva tekutá. Bábätká nemajú zápchu a aj stolicu, ktorá je hustá, nie je problém vytlačiť. Niekedy rodičia majú obavy aj preto, že bábätko nekaká viacero dní. Je dôležité vedieť, že dojčené bábätko môže po 3 týždni života prestať kakať každý deň. Dokonca jeho pauza vo vylučovaní stolice môže byť veľmi dlhá. Existujú skúsenosti s bábätkami, ktoré v tomto veku nekakali viac ako mesiac. Toto samo o seba nie je zdravotný problém, ak bábätko prijíma dostatok materského mlieka (pretože nemusí kakať aj preto, že získava málo mlieka – a toto nie je možné vylúčiť ani v prípade bábätka, ktoré doteraz dobre priberalo, ale sú skutočne deti, ktoré sú dostatočne výdatne dojčené a nemajú stolicu niekoľko dní až týždňov). V tejto súvislosti sa má zmysel vyhnúť používaniu rektálnej rúrky, ktorú nespomínate vo svojej otázke, ale často sa rodičom v tejto situácii nesprávne navrhuje pomôcť bábätku sa vykakať rúrkou alebo teplomerom. Rektálna rúrka sa občas používa preto, že po jej použití sa skutočne zmierni plač bábätka alebo sa bábätko prestane správať nespokojne. To však skutočne neznamená, že dôvodom pre jeho plač či  nespokojnosť bol fakt, že sa nevie vykakať. Veľmi vám preto odporúčame stretnúť sa s poradkyňou a prejsť konkrétne prejavy správania vášho bábätka, aby ste mohli dostať na mieru šité informácie. Rektálna rúrka je totiž návyková, keďže oslabuje prirodzenú funkciu zvieračov konečníka a potom bábätko skutočne pri jej pravidelnom používaní môže mať problém sa vykakať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zápcha, grganie a spánok u 2 mes. bábätka