Prikrmy

Aneta    25.02.2024, 19:11

Dobrý deň chcela by som sa opýtať mam dcérku 7,5m dávam jej na obed prikrm aj na desiatu prikrm..veľa toho nezje iba pár lyziciek inak stále mlieko..mala by som jej pridať už aj olovrant alebo veceru alebo jej to takto stačí zatiaľ? Na poradni sme boli pred 2 týždňami tak pribrala pekne. Ďakujem za odpoveď

Milá Aneta,

je normálne, že 7,5-mesačné bábätko sa ešte len učí papať a zje reálne len niekoľko lyžičiek. Aj v tomto veku bábätka je kľúčový dostatočný príjem materského mlieka a bábätko bude naďalej dostatočne priberať. Jedlo a tekutiny v tomto veku slúžia na oboznamovanie sa s novými chuťami, vôňami, konzistenciou potravy a tiež na získavanie nových zručností v spracovaní potravy ústami, v pití tekutín. Jedávajte spoločne s bábätkom a nechajte na ňom ďalší vývoj. Ak má bábätko záujem o vyskúšanie jedla, ktoré ako rodina spoločne jete, nechajte ho vyskúšať. Je jedno, či to bude raz denne alebo štyrikrát denne. Dôležité je nepremárniť šancu, kedy je bábätko pripravené a nechať ho papať. Dojčenie vôbec nečasujte podľa jedenia, dojčite naďalej tak, ako to bábätko potrebuje, neobmedzujte dojčenie podľa podania jedla. Jedlo sa k dojčeniu pridáva, nenahrádza dojčenia.

Keď sa bábätká učia papať jedlo a piť tekutiny, nastáva obdobie, v ktorom sa rodičom vynára množstvo otázok: kedy dávať bábätku jesť, aké množstvo, aké potraviny či ich kombinácie. Otázka „zavádzania príkrmov“ je preto taká zložitá, pretože ľudia do tejto oblasti miešajú skúsenosti s kŕmením detí, ktoré nie sú vôbec dojčené a tieto deti majú po 4 mesiaci pomerne rýchlo prejsť na bežné jedlo a prestať sa kŕmiť umelým mliekom a potom rôzne iné mýty a predstavy, ako napríklad tie, že bábätká majú jesť v určitom čase a postupne sa pridávajú ďalšie porcie jedla, alebo tie, že jedlom sa nahrádza dojčenie, či predstavy o tom, že sa majú zavádzať potraviny postupne a niekoľko dní sledovať, ako ich bude bábätko tolerovať.

Všetky tieto mýty a nesprávne predstavy sme spracovali do krátkej prednášky, ktorá zodpovedá na všetky tieto otázky a prináša upokojenie a informácie, ktoré prestanú robiť z jedla strašiak. Veľmi vám odporúčame si túto prednášku preštudovať: https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/prikrmy/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok