Problém so zaspávaním

Jaja    20.03.2024, 15:34

Dobrý deň Rada by som sa poradila. Mám 2 týždňového chlapčeka. Problém je ten, že po dojčení mi začne grcať aj na 3-4 krát a následne hľadá prsník a nevie sa nijako ináč ukľudniť ani zaspať stále plače a hľadá prsník… nemám problém mu prsník ponúknuť dookola aby neplakal len keby mi stále negrcal … už som zúfala lebo si pripadám ako v začarovanom kruhu. Čo robím nesprávne? Malý pekne prospieva plienka plná stále … len ten plač … Ďakujem za rady

Milá Jaja,

ponúknutím prsníka nič nepokazíte, keďže dojčenie má omnoho viac funkcií než len poskytnutie materského mlieka dieťatku. Dojčením môžete bábätko utíšiť, znova uspať, ak grckalo, pomôžete mu, aby sa cítilo dobre.

Starostlivosť o maličké bábätko v tomto veku je ako neustále sa opakujúci kolotoč. Pokúsiť sa viac vyznať sa v správaní bábätka, v súvislostiach medzi spánkom a dojčením, vám môže osobne profesionálna laktačná poradkyňa, či už na osobnom stretnutí alebo na podpornej skupine dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Poradkyňa MAMILY vám pomôže vysvetliť jednotlivé prejavy správania bábätka. V tomto veku sa prakticky celý bdelý čas bábätka spája typicky s dojčením a do približne 30 minút od zobudenia, by bábätko znova malo spinkať. Spoločne s laktačnou poradkyňou MAMILY môžete čo najviac zlepšiť dojčenie, aby bolo isté, že bábätko získava pri dojčení dostatok mlieka a dokázalo regulovať tok mlieka. Po dojčení nemusíte bábätko dávať odgrgávať. Niekedy ľudia dávajú bábätko odgrgávať, aby negrckalo, avšak „grckaniu“ sa odgrgnutím nedá zabrániť, naopak, často odgrgnutie je zbytočné. Dávajte bábätko odgrgnúť len, ak si to skutočne vyžaduje, lebo často práve snaha o odgrgnutie bábätko zobudí, keď zaspáva, čo môže byť potom problematické z hľadiska opätovného zaspania a bludného kruhu, v ktorom bábätko plače, dojčí sa, nezaspí a grcká. Prečítajte si aj zaujímavé diskusie (123) na našej sociálnej sieti o zbytočnosti rutinného odgrgávania. To, že odgrgávanie nie je nevyhnutné, potvrdzuje aj vynikajúco urobená štúdia, ktorej závery hovoria o tom, že snaha o odgrgnutie je síce niečo, čo ľudia na základe tradícií robia a čo sa stalo nepísaným pravidlom bez toho, aby sa niekto nad tým zamyslel, ale čo môže dokonca spôsobovať ešte viac grckania. Ďalej je záverom štúdie, že odgrgávanie nezlepšuje "koliku" či dĺžku plaču bábätka. 

Laktačná poradkyňa MAMILY vám ukáže účinné spôsoby, ako pomôcť bábätku zaspať, aby tak čo najskôr po dojčení znova spinkalo a bolo spokojné. Vďaka noseniu dokonca môžete pomáhať bábätku so spánkom aj s tým, že máte voľné ruky:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problém so zaspávaním