Lepivá nahnědlá stolice

Dana    11.04.2024, 15:37

Dobrý den, malá nám několik dní nekadi, je plně kojena, ale k večeru začíná brečet, kroutí se a nechce usnout. Jde vidět, že ji trápí trávení a prdíky. Nemůže se ani vypršet ani vykadit. Děláme masáže, koupele, nahráváme, dávám jí n a bříško. Museli jsme dát rourku, nevím ale, jestli máme. Něco málo z ní vyšlo, pak se uklidnila. Ale bylo to takové lepivé a nahnědlé. Nedivím se, že to ze sebe nemůže dostat. Nejilm lepek a vyřadila jsem i mlecne výrobky. Nevím, co můžu udělat, abych jí pomohla s trávením, předním a kakanim. Kojime podle videí, dávám odbrknout, ale možná málo..nebo to dělám špatně. Co se dá dělat? Dekuji

Milá Dana,

v situácii, ktorú popisujete, by bolo užitočné vedieť aj vek bábätka. Pretože pre výlučne dojčené bábätká, ktoré nedostávajú žiadnu inú výživu, len materské mlieko pri dojčení z prsníka, nie je typické, aby niekoľko dní nekakali, ak ide o bábätko do približne 3 týždňa života. Po 3 týždni života niektoré dojčené bábätká prestanú kakať, niekedy aj na viacero dní. V takom prípade má zmysel vyhodnotiť pitie bábätka a jeho reakciu na tok mlieka v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a ak sa ukáže, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka, často je spolu s tým súvisiaca aj nespokojnosť či plač bábätka, najmä večer. Ak by bolo potrebné zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka, spoločne s laktačnou poradkyňou by ste prešli tieto kroky:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

 Prejavy bábätka, ktoré súvisia s trávením, sa často v našej spoločnosti dezinterpretujú. Typickým príkladom je tzv. „kolika“, ktorá v skutočnosti vôbec nesúvisí s bolesťami bruška a dnes existuje mnoho štúdií, ktoré jednoznačne dokazujú, že príčinou správania bábätka, ktoré sa vyhodnocuje ako „kolika“, ako „boľavé bruško“ sú príčiny súvisiace s potrebou zlepšiť dojčenie alebo príčiny, ktoré súvisia s nedostatkom fyzického kontaktu bábätka s telom matky počas dňa a noci, čo spôsobuje nesprávne regulované fyziologické funkcie bábätka.

Niekedy prejavy, ktoré človek vyhodnotí ako boľavé bruško, súvisia s dojčením a je možné ich zmeniť zlepšením dojčenia. Ak by to tak nebolo, bolo by dobré vyhodnotiť správanie bábätka a pokúsiť sa zvýšiť fyzický kontakt bábätka s vami, vysvetlíte si s poradkyňou súvislosti medzi dojčením a spánkom, zaspávaním. Toto bývajú najčastejšie príčiny, keď sa situácia nesprávne vyhodnocuje ako problém s trávením. Pretože stolica dojčeného bábätka za normálnych okolností nebýva formovaná a teda býva tekutá, to ako popisujete stolicu vášho bábätka, môže byť normálne pre výlučne dojčené bábätko. Bábätká nemajú zápchu. Tekutá stolica nepredstavuje problém pre jej vytlačenie.

Ak sa stane, že bábätko nekaká viacero dní a pri tom získava dostatok mlieka z prsníka, potom toto samo o seba nie je zdravotný problém, ale bábätko nemusí kakať aj preto, že získava málo mlieka, preto má zmysel toto vyhodnotiť s laktačnou poradkyňou a postupovať ďalej podľa toho, ako bude vyzerať pitie bábätka a jeho správanie sa na prsníku.

Má zmysel urobiť kroky pre zlepšenie dojčenia, v prípade potreby pre zvýšenie príjmu mlieka a kroky, ktoré by pomohli bábätku lepšie zregulovať spánkové cykly. Pretože situácia, akú popisujete, často rodičov vedie k tomu, aby pomáhali bábätku sa vykakať rúrkou alebo teplomerom. Rektálna rúrka sa občas používa preto, že po jej použití sa skutočne zmierni plač bábätka alebo sa bábätko prestane správať nespokojne. To však skutočne neznamená, že dôvodom pre jeho plač či  nespokojnosť bol fakt, že sa nevie vykakať. Veľmi vám preto odporúčame stretnúť sa s poradkyňou a prejsť konkrétne prejavy správania vášho bábätka, aby ste mohli dostať na mieru šité informácie. Rektálna rúrka je totiž návyková, keďže oslabuje prirodzenú funkciu zvieračov konečníka a potom bábätko skutočne pri jej pravidelnom používaní môže mať problém sa vykakať. Odporúčame vám čo najskôr ju prestať používať a začať túto situáciu riešiť s laktačnou poradkyňou.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Lepivá nahnědlá stolice