Ukludnovanie miesto jedenia

Romana    28.06.2013, 12:37

dobry den, 2tyzdnove babatko cez den jedava kazdu hodinu, resp, hodinu a pol, avsak vydrzi max 5 minut a zaspava. zo spanku obcas potiahne z prsnika mlieko ale skor na ukludnenie ako na jedenie.. v pripade ze ho odpojim od prsnika velmi place.. zial takto to ide cely den.. ako tomu zabranit? v noci jedava kazde 3 az 4 hodiny. co vidim ze saje aj je cca 20 minut.. len cez den je stale na mne prisaty a teda nemozem sa od neho ani pohnut ani nemozeme ist poriadne von, max. na pol hodinu pretoze sa neda ukludnit nijak len prsnikokm. poradite mi prosim ako toto vyriesit? dakujem. ROmana

Milá Romana,

nie je jednoduché bez pozorovania dojčenia povedať, čo sa presne deje, preto vám odporúčame sa skontaktovať osobne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Z toho, čo píšete sa zdá byť potrebné urobiť vo vašom prípade úpravy v dojčení. Nie je síce jednoduché bez pozorovania dojčenia povedať, čo sa presne deje, ale je možné, že správanie bábätka súvisí s tým, že vaše bábätko nezískava dostatok mlieka, čo kompenzuje dlhým pobytom na prsníku. To, že je bábätko na prsníku prisaté ešte nemusí znamenať, že aj skutočne pije mlieko. Je potrebné, aby bábätko malo na prsníku aj čas, keď skutočne pije dostatok mlieka. Skúste podniknúť všetky kroky, ktoré sú popísané v tomto materiály o zvýšení tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Odporúčame vám, aby ste vyhľadali osobnú pomoc poradkyne pri dojčení, ktorá zhodnotí pitie bábätka a pomôže vám tak, aby vaše bábätko začalo získavať viac mlieka z prsníka. V mnohých prípadoch stačí urobiť potrebné úpravy v polohe, prisatí a použiť stláčanie prsníka a situácia sa zlepší. Niekedy treba podniknúť aj ďalšie kroky, ktoré sú popisované v zmieňovanom materiály - ako napríklad užívanie byliniek v kapsuliach.

Na druhej strane, aj ak bábätko získava pri dojčení dostatok mlieka, to, že chce byť na prsníku takmer neustále, je súčasťou dojčiaceho správania mnohých detí. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť, telesnú teplotu, znižuje prežívanie stresu či bolesti a pod. To, že dieťatku ponúknete prsník vždy, keď plače, znamená, že tieto iné funkcie dojčenia budete využívať, čo je správne. Dojčenie vám tak bude pomáhať v situáciách, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, túto schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo dieťatko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz ich prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin v čase, keď to je pre bábätko nesmierne dôležité. Pomôcť vám môže tráviť s bábätkom čas v kontakte koža na kožu a tiež správne používanie detského nosiča. Nosenie totiž môže výrazne pomôcť mamičke, aby sa necítila obmedzovaná prirodzenou potrebou dieťaťa byť na prsníku. Do šatky sa dieťa môže uviazať v polohe na dojčenie tak, aby mamička mala obe ruky voľné a dieťa nebolo treba pridržiavať. To matke umožňuje, aby počas dojčenia mohla vykonávať aktivity, ktoré ju bavia alebo ktoré potrebuje vykonať. Dieťa môže v nosiči spať, dojčiť sa, či z neho vnímať okolie a nosenie spolu s dojčením tak dokáže matke zjednodušiť život. Nosenie je dokonca pre vaše dieťa dôležité, pretože prispieva k jeho rozvoju, je to potreba, s ktorou sa rodí a ktorá prirodzene odznie, keď sa naplní, keď je dieťa dostatočne nosené. Nemusíte sa teda obávať, že by bolo rozmaznané alebo že by si na nosenie zvyklo, pretože každé dieťa bude prirodzene chcieť chodiť a samo skúmať svet. Ak si vyberiete správny nosič a naučíte sa ho dobre používať, hmotnosť dieťaťa sa rozloží lepšie, než keď ho držíte na rukách. Správne nosenie nie je teda pre chrbticu problém. Inšpirujte sa v tejto fotoknihe, ako sa dá zvládať starostlivosť o bábätko a časté dojčenie:

http://www.cewecolor.cz/index2.php?option=com_souteze11&view=soutez&id=6597

Je tiež dobré vedieť, že častým dôvodom, pre ktorý sa bábätko chce dojčiť je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Zaspávať na prsníku je pre bábätká úplne normálne, je to jedna z funkcií dojčenia. Bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné. Navyše, bábätko, ktoré položíte do postieľky, sa pravdepodobne skoro zobudí – aj tu vám môže pomôcť, ak ho budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Mnohým mamičkám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukludnovanie miesto jedenia