Staci miminku 8minutove aktivne dojcenie ?

Luneta    13.12.2011, 10:53

Dobry den, rada by som sa opytala, staci 2 tyzdnovemu miminku 8minutove aktivne dojcenie? Malinka sa krasne prisaje a aktivne saje, no len 8 minut (presna ako hodinky), ani sa jej neziada druhy prsnik, je spokojna napapana, niekedy ostane hore a rozkukava sa, inokedy hned zaspinka (budi sa kazde 3 hodiny.... ). Je mozne , ze za tak kratky cas si vytiahne aj zadne mliecko? Plienok pokakanych a pomocenych ma viac nez dost, mam pocit, ze je to OK, len ked vsade pisu, ze by malo dieta aktivne sat 10 - 20 min a to sa u nas este nestalo. Dakujem vam, za akukolvek radu.

Milá Luneta,

časový údaj o dojčení, nemá žiadnu výpovednú hodnotu o tom, či je dojčenie postačujúce. Je to podobné, ako keby ste povedali, že ste obed zjedli za 8 minút - z toho nikto nevie, či ste skutočne zjedli dostatok jedla. Podstatné je, či bábätko skutočne pije a v rámci tohto pitia prijíma dostatok mlieka bez ohľadu na to, ako dlho pitie trvá. Je možné, že niektoré bábätká sú na prsníku 10 minút, 20 minút, 45 minút, atď., ale to ešte nezaručuje, že pijú dosť - niektoré možno sú prisaté, ale bez toho, aby skutočne pili.

Pozrite si tieto videá pitia a porovnajte ich s pitím dcérky:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo skutočne pilo:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Na vašu otázku toho, či vaša dcérka pije dostatočne nie je možné odpovedať bez pozorovania dojčenia a ak by ste chceli skutočne zodpovednú odpoveď, tak je potrebné, aby dojčenie pozorovala skúsená poradkyňa pri dojčení.

Avšak, z mnohých iných znakov, ktoré ste napísali, je pravdepodobné, že nemáte dôvody na obavy. A áno, ak bábätko skutočne správne a intenzívne pije tak, ako to uvádzate, je dosť dobre možné, že vypije to množstvo mlieka, ktoré potrebuje. Nie je podmienkou, že by dieťatko muselo sať nejaký predpísaný počet minút. Vo veku vašej dcérky by bábätko malo mať približne 6 - 8 dostatočne pocikaných plienok a 3 - 4 stolice (toto sa môže zmeniť niekedy okolo 3 - 4 týždňov veku). Toto spolu s dobrým pitím môže poukazovať na to, že je všetko v poriadku.

Netrápte sa predným a zadným mliekom. Nie je to užitočný koncept, spôsobuje viac problémov ako niečoho dobrého. Ak bábätko dobre pije, získa mlieko, ktoré potrebuje, a všetko mlieko, ktoré pije, obsahuje potrebné látky a živiny pre jeho rast a navyše sa prispôsobuje potrebám bábätka. Ak bábätko dostatočne pije, tak ako na spomínaných videách, tak je zbytočné uvažovať o "prednom" či "zadnom" mlieku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Staci miminku 8minutove aktivne dojcenie ?