ako zvýšiť tvorbu mlieka

Henrieta    01.01.2012, 10:15

dobrý deň, mám 6týždňovú dcérku, od pôrodu som ju len dojčila, ale teraz už druhý deň sa mi nedotvára dostatok mlieka. malá zo začiatku kŕmenia pekne saje ale po cca 5minutach začne byť nervózna a plačlivá, lebo jej už nič nejde. už som vyskúšala asi všetko, hned v nemocnici som začala úžívať homeopatiká, pijem čaje na tvorbu mlieka, vyskúšala som už aj senovku grécku a benedikt lekársky, vineu, pijem myslím si dostatočne ( 3-4l za deň), teraz užívam More milk plus, no nič z toho mi zatiaľ tvorbu mlieka nezvýšilo a práve naopak mám pocit že sa mi mlieko stráca. dcérku si prikladám skoro každú hodinu, priklám správne, teda aspoň podľa laktačnej poradkyne z pôrodnici, a aj podľa vašich videi a fotografií som presvedčená že ju na prsník prikladám správne. pri satí jej pomáham aj stláčaním prsníka, no nič z toho mi nezaberá. viete mi prosím poradiť čo by sa dalo ešte robiť???? som z toho nesťatná, lebo naozaj chcem malú dojčiť čo možno najdlhšie. dcérku som teraz za tieto dva dni 3 razy dokrmovala mojim materským mliekom, ktoré som mala zamrazené. na dokrmovanie používam striekačku. malá je prisatá na prsníku a striekačku jej len prikladám k ústočkam z boku aby mohla zároveň ťahať z prsníka aj zo striekačky. ďakujem za skorú odpoved

Milá Henrieta,

vo vašej situácii by bolo najlepšie, aby ste získali osobnú pomoc priamo od laktačnej poradkyne. Existujú totiž detaily správnej polohy a prisatia, ktoré je najlepšie ukázať priamo s vaším bábätkom. A od dobrej polohy a prisatia sa odvíja správne pitie. Taktiež je v osobnom kontakte najlepšie možné posúdiť to, či bábätko skutočne pije a aké kroky je potrebné podniknúť vzhľadom na to, čo preukáže pozorovanie dojčenia.

Internetová rada preto v tomto smere môže byť len všeobecná. Ak urobíme predpoklad, že vaša dcérka sa skutočne dobre prisáva a dojčíte ju v správnej polohe a správne používate stláčanie prsníka, potom je možné uvažovať o tom, čo treba ďalej podniknúť. Vaša situácia vyznieva tak, že sa vám mohla znížiť tvorba mlieka (hoci ak by boli poloha a prisatie od začiatku po celú dobu správne, je toto nie príliš pravdepodobné). Navyše sa nezmieňujete o váhovom prírastku dcérky.

Je možné, že vašu situáciu vystihuje tento Ako prekonať „štrajk“ v dojčení, prečítajte si ho a ak to tak je, podniknite kroky, ktoré sú v ňom popísané.

Okrem toho si prečítajte tento dokument o zvýšení tvorby mlieka a urobte potrebné kroky na to, aby sa tvorba zvýšila. K tomu si tiež preštudujte tento ďalší dokument o tvorbe mlieka - v tomto dokumente sú uvedené aj možné príčiny zníženia tvorby mlieka - pokúste sa tieto príčiny odstrániť, ak niektorá z nich vo vašej situácii platí.

Z toho, čo robíte na zvýšenie tvorby mlieka:

- na tvorbu mlieka nie je potrebné piť nadmerné množstvá vody, pite toľko, koľko sa vám podľa smädu žiada

- čo sa týka užívania senovky gréckej a benediktu lekárskeho: užívate ho v dostatočnej dávke? To znamená tri kapsule trikrát denne z každého prípravku? Užívate ich už dlhšiu dobu?

- ďalším prostriedkom na zvýšenie tvorby mlieka, ktorý by vám vo vašej situácii mohol pomôcť je ten, ktorý je popísaný v tomto dokumente v bode 7. Na základe toho, čo píšete, môže tento prostriedok vo vašej situácii skutočne pomôcť.

Ak by skutočne bolo potrebné dokrmovanie, urobte to laktačnou pomôckou priamo na prsníku - je to lepšie a praktickejšie ako striekačkou, ktorú ste popísali. Ako cievku na zostrojenie laktačnej pomôcky použite cievku CN-01, ktorú kúpite v zdravotných potrebách.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > ako zvýšiť tvorbu mlieka