Pitie u matky v noci

Ivana    13.09.2014, 10:20

Dobry den, plne dojcim 4 mesacneho synceka, cez den kazde tri hodiny a v noci priblizne kazde 2,5 - 3 hodiny. Chodim si s nim lahnut na nocny spanok okolo 20 vecer. Zaujimalo by ma moj prijem tekutin v noci, kedze dojcim 3-4 razy kym rano vstaneme. Musim sa zakazdym po dojceni napit? Ak ano, tak kolko priblizne musim vypit? Mozem aj do rana nepit? Momentalne iba cez noc vypijem celkovo dokopy asi liter vody a vsetko je ok. Len ma trochu otravuje vstavanie z postele a dvakrat za noc navsteva WC. Bojim sa to zatial obmedzit kvoli strate mliecka, nakolko syn vela v noci pije lebo ma cez 8 kg v 4 mesiacoch, dakujem pekne za radu

Milá Ivana,

drvivá väčšina matiek v noci len dojčí bez toho, aby pila. Nie je to potrebné, ak na to nemáte chuť. Napite sa vtedy, ak ste smädná.

Na dojčenie a tvorbu mlieka postačuje „bežné“ pitie. Pite podľa svojich potrieb. Nemusíte sa do pitia nútiť. Žiadne pitie „do zásoby“ nie je potrebné. Materské mlieko sa tvorí z krvi a jeho tvorba je relatívne nezávislá od pitia aj od kvality či množstva jedla, hoci všetky národy majú jedlá či nápoje, o ktorých sú presvedčené, že zvyšujú tvorbu mlieka.

Ak nie ste v noci smädná, tak nepite. Neexistuje norma na to, koľko by ste mali vypiť. Žiadne číslo ani počet decilitrov.Tvorba mlieka sa nezníži, ak nebudete v noci piť po každom dojčení určité množstvo vody. Je zrejmé, že nalievať sa v noci vodou spôsobuje problémy aj preto, že sa pri dojčení musíte vždy zbytočne naplno zobudiť a často potrebujete ísť na WC. Užite si ako dojčenie uľahčuje starostlivosť o dieťa, pite vtedy, keď máte chuť, koľko máte chuť, neobmedzujte sa v pití a nenúťte sa do pitia. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pitie u matky v noci