Dlhe kojenie

LUCIA    23.10.2014, 21:05

Dobry den, mam 2 tyzdnovu dcerku, je vylucne kojena. Ked sa prisaje, na zaciatku je to trosku bolestive, ake pocas kojenia bolest mizne. Chcela by som vediet ci je normalne, ze malicka je schopna sa krmit aj 1,5 hodiny, s tym ze ju striedavo prikladam na obe prsia. Zo zaciatku taha a pije ako diva, ale postupne si dava stale vacsie pauzy, potom uz na prsniku aj podriemkava. Ked ju odtiahnem a dam odgrgnut, chvilu sa tvari ze je spokojna ale potom zase zacne pytat a hladat prsnik. a takto to vydrzi dookolo robit aj vyse hodinu. v noci sa pravidelne bude vacsinou kazde 2 hodiny a tiez je schopna byt aj hodinu hore a papat/cmulat/driemkat. Pripisujem to tomu, ze je este velmi cerstvo narodena a hlada si svoj rezim... verim ze casom sa to utrasie. alebo v tom moze byt nieco ine? vdaka za odpoved.

Milá Lucia,

spôsob, akým sa dojčí vaša dcérka, je bežný pre bábätká. Bábätká môžu piť intenzívne a taktiež chcieť na prsníku cuckať a popri tom spinkať. Toto je normálne. To, čo robíte, je presne ten typ starostlivosti, ktorý bábätká potrebujú. Pokračujte v tom, čo robíte.  A áno, ten spoločný rytmus sa časom utrasie.

Taktiež časté dojčenie je normálne. Bábätko sa totiž môže chcieť dojčiť aj z dôvodov, ktoré nie sú priamo spojené s príjmom mlieka, ale s mnohými inými faktormi a funkciami, ktoré dojčenie spĺňa. Dojčenie je omnoho viac, než len materské mlieko, sprostredkúva fyzický kontakt s matkou, posilňuje vzájomnú naviazanosť a okrem toho pitie, ale aj satie naprázdno na prsníku, pomáha dieťaťu regulovať rôzne telesné funkcie (teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie stresu a bolesti atď.), vymieňať imunologické informácie medzi dieťaťom a matkou, mimoriadne dôležité je pre správny vývoj ústnej dutiny a nezanedbateľný je vplyv satia na prsníku pre rozvoj mozgu. Je preto prirodzené, že bábätko sa "pýta na prsník" nielen pre potrebu nasýtenia, ale v podstate vždy, keď mu je nepríjemne, bez ohľadu na to, čo tento stav vyvolalo, dojčenie mu dokáže takmer vždy pomôcť. A tieto rôznorodé potreby bábätka nie je možné načasovať na každé dve hodiny, či iný interval. Mlieko sa trávi veľmi veľmi rýchlo, navyše vôbec nevadí, ak pije mliečko kedykoľvek. Časté pitie nemôže ublížiť, ani zaťažiť bruško, bábätká sú z tehotenstva zvyknuté na konštantný prísun živín a čím častejšie sa dojčia, tým je to pre ne lepšie. 

Ohľadne bolestivosti, ktorú spomínate na začiatku dojčenia - tento typ bolesti sa spája väčšinou s nie úplne ideálnym prisatím a dá sa korigovať zlepšením prisatia. Stálo by za to, aby ste túto úpravu prisatia urobili spolu s laktačnou poradkyňou. Taktiež vám môžu pomôcť tieto veci:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako používať stláčanie prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlhe kojenie